Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - DEN HAAG, DINSDAG 21 OKTOBER 2008

Gastkunstenaar bij Kosmopolis Den Haag

19 november: East Meets West - Iraanse vormgever Reza Abedini in gesprek met Gert Dumbar

In een talkshow, begeleid door beeld en geluid, kruisen twee internationaal befaamde grafisch ontwerpers de degens. Reza Abedini uit Iran - gastkunstenaar voor Kosmopolis Den Haag - gaat in gesprek met de Nederlander Gert Dumbar, op woensdag 19 november in Theater Zeebelt in Den Haag.

De twee gaan met elkaar in gesprek over de verschillende benaderingen van beeldcultuur tussen het Oosten en het Westen. Abedini is van mening dat de verschillen groot zijn en ziet daarom een noodzaak een cultureel diverse grafische vormgeving te ontwikkelen.

Abedini (1967) was hoofdlaureaat van het Prins Claus Fonds in 2006. Hij doceerde grafische vormgeving en beeldcultuur aan de Universiteit van Teheran. In zijn kunst benadrukt hij de relatie tussen beeldtraditie en moderne vormgeving, en stimuleert hij onderzoek naar de rijke, millennia-lange geschiedenis van de Perzische kunst en calligrafie.

Tot de zomer van 2009 is Reza Abedini gastkunstenaar bij Kosmopolis Den Haag. Met de gastkunstenaarschappen stimuleert Kosmopolis Den Haag de internationalisering van de culturele sector in de stad. Tijdens zijn verblijf is Abedini werkzaam voor verschillende instellingen. Zo is hij vanaf januari 2009 een half jaar gastdocent aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Daar gaat hij nauw samenwerken met Gert Dumbar.

Studio Dumbar is in de wereld van grafische vormgeving internationaal toonaangevend. Gert Dumbar ontwierp met zijn studio o.a. logo's voor de Nederlandse Spoorwegen, voor de politie, postzegels voor TNT, affiches voor theaters, musea en weet als geen ander gezicht te geven aan bedrijven, organisaties en merken. "Studio Dumbar's consistentie ligt niet in het volhouden van een eenmaal gevonden stijl of ideologische invalshoek. De consistentie zit hem in de houding. Men vertaalt nieuwe inzichten, ontwikkelingen en trends in het vak, al of niet zelf geïnitieerd, voor gevestigde opdrachtgevers - men maakt ze practical", aldus Max Bruinsma.

Locatie: Theater Zeebelt, De Constant Rebecqueplein 20a in Den Haag. Aanvang: 20:00 uur. Toegang gratis. Reserveren bij Theater Zeebelt, 070 3656546.

Ingezonden persbericht