Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De kracht van de tragedie

De Afro-Amerikaanse bluesmuziek als wedergeboorte van de klassieke tragedie

Datum: woensdag 19 november 2008
Tijd: 20.00 - 22.00 uur
Locatie: Arminius - Podium voor Kunst, Cultuur en Debat Adres: Museumpark 3, 3015 CB Rotterdam

Met medewerking van auteur Niels van Poecke, blueszanger en componist Joep Pelt en de filosofen Jos de Mul en Katja Rodenburg. Moderator: Jeroen Timmermans.

Niels van Poecke onderbouwt in zijn kersverse boek De tragiek van de tragedie. Over Nietzsche, Wagner en bluesmuziek waarom de levenskrachtige Afro-Amerikaanse bluesmuziek een weder­geboorte van de tra­gedie te noemen is. De blues gaf de Afro-Amerikanen op de katoenplanta­ges houvast in de clash tussen de West-Afrikaanse en Amerikaanse cultuur. Bluesmuzikanten werden de tragische dichters en helden van het Noord-Amerikaanse continent. Maar was dit een laatste stuiptrekking? Is sindsdien het tragische nog te bespeuren in onze cultuur? En wat heeft de tragedie ons (nog) te zeggen?

Niels van Poecke (1983) studeerde kunst- en cultuurwetenschappen en filosofie aan de Eras­mus Uni­versiteit Rotterdam, waar hij momenteel werkzaam is als programmamaker bij Stu­dium Generale. Het essay waarop zijn boek De tragiek van de tragedie is gebaseerd, werd in 2007 bekroond met de Nationale Popscriptie Prijs.

In Arminius' denkcafé staat deze avond zowel het boek van Niels van Poecke als de muziek centraal. Sprekers dragen behalve ideeën ook muziekfragmenten voor (van Wagner tot Robert Johnson tot Zappa) en Joep Pelt verzorgt een live optreden.

Voor de media zijn recensie-exemplaren van het boek beschikbaar. U bent van harte uitgeno­digd!

Meer informatie over de boekpresentatie:
Studium Generale:
e-mail: stg@oos.eur.nl
tel.: 010 408 20 93
www.eur.nl/sgec/detail/article/7038/

www.uitgeverijklement.nl