Debatcentrum Tumult

Persbericht

DE D VAN DIALOOG

Onderhandelen met de Taliban

Debatcentrum TUMULT organiseert i.s.m. Cordaid, HealthNet TPO, ICCO/Kerk in Actie & Oxfam Novib op woensdag 19 november in Utrecht een debat onder de titel: DE D VAN DIALOOG - Onderhandelen met de Taliban. Zowel experts als politici zullen zich uitspreken over de vraag of het mogelijk is te onderhandelen met de Taliban en welke visie Nederland uit moet dragen in internationale politiek. Wij onderhandelen niet met terroristen! Dit inmiddels tot retoriek verworden zinnetje vormt het logische fundament onder de door Obama nagestreefde Surge in Afghanistan. De Surge, oorspronkelijk gebruikt rondom de troepenuitbreiding in Irak in 2006, moet nu ook een beslissing van de oorlog in Afghanistan afdwingen. De Verenigde Staten, inclusief Nederlands favoriete presidentskandidaat, hebben weer eens de eerste verzoeken om troepen uit Europa geuit. Meer militairen, dat is de oplossing volgens de Next President of the United States. Toch neemt de roep om onderhandelingen met de Taliban, maar ook Pakistan, toe, al is het alleen maar om de gematigde tegenstanders aan wie allerlei interessante concessies in het vooruitzicht gesteld kunnen worden in ruil voor het staken van de strijd, los te weken van de harde kern. Intussen is de officiële strategie van Nederland 'het irrelevant maken van de Taliban'. Nu de Britse hoogste militair in Afghanistan generaal Mark Carleton-Smith en zelfs de binnenkort hoogste militair van de VS, generaal David Petraeus, pleiten voor onderhandelingen met de Taliban, komt Obama's militaire retoriek onder druk te staan. De twee D's van Defense en Development, zijn nu wel verkend. Waar liggen de mogelijkheden voor de derde D: Diplomacy? Kan dat wel in een conflict waarbij de Westerse aanwezigheid sowieso een doorn in het oog is van de lokale bevolking? In een oorlog waar al veel geld geïnvesteerd is en resultaat geboekt moet worden? Welke visie moet Nederland uitdragen in de internationale politiek?

In het eerste deel van de avond spreken experts en uitvoerenden over de mogelijkheden voor onderhandelingen met de Taliban. In het tweede deel volgt de reactie van politici. Inleidende column: René Grotenhuis, algemeen directeur CORDAID. In het forum o.a.: Daan Everts, Nederlands Topdiplomaat; Mirwais Wardak, Afghaan, programma directeur Co-Operation for Peace and Unity CPAU; Geert Leerink, programmacoördinator Afghanistan Healthnet TPO; René Grotenhuis, algemeen directeur Cordaid; Hero Brinkman, Partij voor de Vrijheid; Harry van Bommel, SP (o.vb.). Moderator: Joeri Boom, De Groene Amsterdammer.

datum. Woensdag 19 november, 20.00 - 22.00 uur locatie. TUMULT, Domplein 4/5, Utrecht info en reserveren. www.tumultdebat.nl, 030-2332430


- einde persbericht -
Voor meer informatie kunt u terecht bij: Ruud Geven ruudgeven@tumultdebat.nl of Fetsje Luimstra, fetsjeluimstra@tumultdebat.nl. Beide bereikbaar op 030-2332430.

---- --