Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 18 november 2008

To be or not to be? Shakespearience on tour

Hanneke de Jong en Jonas de Witte genomineerd voor BNG Nieuwe Theatermakers Prijs 2009

Zijn of niet zijn? Theatermakers Hanneke de Jong en Jonas de Witte onthullen in woord, beeld en muziek hun verhaal rondom Shakespeare's meest bekende mystieke vraag. En vooral waar dat 'zijn' dan begint, en waar het ophoudt. Zij zijn met deze voorstelling genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermakers Prijs 2009. Vanaf 19 november t/m eind december is de voorstelling te zien in diverse theaters in Nederland binnen het project Blind Date - nieuwe theatermakers on tour van Theater Instituut Nederland.

Night Bright Days, Shakespearience II
Night Bright Days, Shakespearience II is een muzikale voorstelling waarin de grenzen tussen de toeschouwer en de speler onherroepelijk met elkaar verweven worden. Als singer-songwriter en beeldend kunstenaar maakt Hanneke de Jong samen met vormgever en filmmaker Jonas de Witte muzikale beeldconcerten. Night Bright Days is het even geladen en mystieke vervolg op hun eerste Shakespearience op het Terschellings Oerol festival.

Waarom een Blind Date met Hanneke de Jong en Jonas de Witte?

De selectiecommissie over Night Bright Days:
"Met Night Bright Days zetten Hanneke de Jong en Jonas de Witte opnieuw een intelligente en verrassende voorstelling neer, die het midden houdt tussen performance, installatiekunst en muziektheater. De Jong neemt haar publiek mee in een stroom van scherpzinnige gedachten met het alom bekende to be or not to be van Shakespeare als startpunt. Wat zich daarna ontwikkelt, is zo eigen dat iedere verdere vergelijking met de meester niet nodig is. Hanneke de Jong en Jonas de Witte zetten een heel persoonlijke stijl van theatermaken op de kaart. Een voorstelling die je lang bij blijft."

Blind Date - nieuwe theatermakers on tour

Blind Date is een serie vernieuwende en verfrissende voorstellingen op het gebied van toneel, dans, mime en beeldend theater. Per seizoen worden uit meer dan 100 voorstellingen zeven theatermakers genomineerd. Elke maand presenteert een van de genomineerden zijn voorstelling in de serie Blind Date - nieuwe theatermakers on tour, die wordt georganiseerd door Theater Instituut Nederland. De zeven genomineerden maken kans op de BNG Nieuwe Theatermakers Prijs 2009, van het Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten. Met een geldbedrag van E 45.000 is dit de grootste prijs voor nieuw theatertalent in Nederland. Eerder dit seizoen werden al Hanna Jansen en Julia Bless genomineerd. Meer informatie over alle voorstellingen en de deelnemende theaters is te vinden op: www.tin.nl/blinddate.

Blind Date is te zien in Schouwburg Almere, Theater Bellevue in Amsterdam, Chassé Theater in Breda, LAKtheater in Leiden, Theater De Lieve Vrouw in Amersfoort, Schouwburg Arnhem, Schouwburg Utrecht, Witte Theater in IJmuiden, Het Gruitpoorttheater in Doetinchem, De Harmonie in Leeuwarden, Het Kruithuis in Groningen, Schouwburg Kunstmin in Dordrecht, De NWE Vorst in Tilburg, Provadja en De Vest in Alkmaar, en Theater Walhalla in Rotterdam.

Theater Instituut Nederland is het kennis- en informatiecentrum van het Nederlandse theater. Een levende historische collectie en een uitgebreide documentatie van het hedendaagse theater vormen de basis van tal van activiteiten om de kennis van en het debat over de Nederlandse theatercultuur te bevorderen. Dit gebeurt met het oog op de toekomst van het theater en met aandacht voor de wisselwerking tussen theater en maatschappij.