Gemeente Berkelland
Persbericht
19 november 2008

College presenteert rioleringsplan

Wethouder Dennis Meijerink: "We werken hard aan steeds betere waterkwaliteit. Tóch hoeven de rioolrechten niet omhoog"

Burgemeester en wethouders hebben het ontwerp-rioleringsplan vastgesteld. Na overleg met diverse instanties gaat het volgend jaar ter vaststelling naar de gemeenteraad. Wethouder Dennis Meijerink voor onder andere riolering in een korte toelichting: "Het aanleggen en in stand houden van de riolen, en daarmee het werken aan een goede kwaliteit van het openbare water, is in Berkelland een omvangrijke taak. Door ons enorme buitengebied hebben we onder andere bijna 900 km rioolbuis, 1765 pompputten en 14.245 straat- en trottoirkolken in onderhoud. Hier is veel geld mee gemoeid. En de afgelopen jaren liepen de kosten -en daarmee de rioolrechten- door de aanleg van riolering in het buitengebied en het saneren van 'overstorten' fors op. Hoewel er nog veel moet gebeuren, ben ik blij te kunnen melden dat we de stijging van de rioolrechten een halt hebben kunnen toeroepen. In goed overleg met het waterschap, dat op dit punt toezichthouder is, hebben we gunstige afspraken kunnen maken. Op basis van het nu gepresenteerde gemeentelijk rioleringsplan gaat het rioolrecht, afgezien van de inflatiecorrectie, tot en met 2012 niet omhoog."

Buitengebied
Vóór 1 januari 2005 moest de sanering van de afvalwaterlozingen in het buitengebied gereed zijn. Bij de start van Berkelland op diezelfde datum werd nog gewerkt aan het drukriool in Eibergen en Neede. Dit project werd vorig jaar definitief afgerond. Hiermee was een bedrag van E 10 miljoen,- gemoeid.

Waterkwaliteit
In opdracht van het Rijk moet de waterkwaliteit verbeterd worden. Lozingen van vervuild water op het oppervlaktewater uit de riolering moeten voor 2010 met de helft zijn afgenomen. Het waterschap Rijn en IJssel ziet erop toe dat aan deze zogenaamde 'basisinspanning' wordt voldaan. Het gaat er dan vooral om dat de zogenaamde 'overstorten' worden gesaneerd. Tot voor kort was het zo dat er in Berkelland nog 35 van deze overstorten waren. Bij forse regenval lopen de riolen vol en komt het overtollige vuile water op deze plaatsen in het openbare oppervlaktewater. 9 van deze verontreinigende overstorten zijn al gesaneerd. Tussen de gemeente Berkelland en Waterschap Rijn en IJssel is nu een afspraak gemaakt dat vóór 2010 nog eens 21 te zwaar vervuilende overstorten worden aangepakt. De overige vijf komen na 2009 aan de beurt. Doordat we het werk wat mogen uitsmeren sparen we op korte termijn 11 miljoen euro uit en hoeven de rioolrechten op dit punt niet met meer dan met de inflatiecorrectie te worden verhoogd. Niettemin gaat de waterkwaliteit met grote sprongen vooruit.

Ontwerp- Gemeentelijk Riolerings Plan (GRP)
In het ontwerp - GRP is het rioleringsbeleid voor de komende vier jaar vastgelegd. Beschreven wordt wat we hebben en waar we staan in de huidige situatie. Wat zijn onze verplichtingen, wat gaan we doen en welke middelen zijn hiervoor nodig.
Er staat onder andere een planning in hoe we de genoemde afspraken met het waterschap verder oppakken. Ook moet er een plan komen om het regenwater op een goede manier af te voeren en de grondwaterstand is in het GRP een nader op te pakken punt. Dit alles om er voor te zorgen 'dat we droge voeten houden'. En we proberen op een slimme manier om te gaan met de financiën die beschikbaar zijn. We noemen dat 'werk met werk maken'. Bij vervanging van de riolering proberen we ook gelijk alle andere noodzakelijk aanpassingen in de openbare ruimte mee te nemen. Dit leidt per saldo tot minder kosten en minder overlast.
Het Gemeentelijk Riolerings Plan moet nog vastgesteld worden door de gemeenteraad. Voordat de raad het GRP vaststelt, geven het waterschap Rijn en IJssel en de provincie Gelderland een reactie op het plan. De reactie van de provincie en van het waterschap wordt bij de stukken voor het raadsbesluit toegevoegd.
De financiële uitkomst van dit GRP is dus dat het rioolrecht gedurende de planperiode, behoudens inflatiecorrectie, niet hoeft te stijgen. Ook voor de periode die daarop volgt, kunnen we gematigd optimistisch zijn.

---