Forum


20 november 2008
conferentie

Vooraankondiging

Conferentie Religie en Samenleving

Lancering Expertisecentrum

FORUM lanceert het Expertisecentrum Religie en Samenleving (ReS). Dit Expertisecentrum moet zorgdragen voor kennisoverdracht en competentieontwikkeling op het snijvlak van religie en de politiek-maatschappelijke context.

Religie houdt de gemoederen sterk bezig. Politici, beleidsmakers en burgers stellen zich vragen over de grenzen tussen publieke, religieuze uitingen en de neutraliteit van de overheid. Het gaat dan vooral om de sociale verhoudingen tussen religie, samenleving en overheid. Er zit veel ruis op de lijn tussen het aardse en het goddelijke. Het wegnemen ervan vereist een opnieuw doordenken van de verhouding tussen religie en samenleving. In recht en bestuur, in formele regelgeving, in praktische gedragsnormen en in beleidspraktijken.
FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling, maakt een begin met het opnieuw doordenken van die verhouding.

De lancering van het Expertisecentrum geschiedt met een conferentie op 20 november a.s. in Den Haag. De conferentie biedt een gevarieerd en boeiend programma. U maakt kennis met de inzichten van politici, wetenschappers en journalisten en wordt deelgenoot van de actuele politiek-maatschappelijke discussie omtrent religie en samenleving. Speciale aandacht is er voor de uitreiking van het eerste exemplaar van het Handboek Religie in Nederland aan Minister Ernst Hirsch Ballin.
De centrale lezingen worden verzorgd door prof. dr. Erik Borgman, hoogleraar Universiteit van Tilburg, en dr. Dick Pels, socioloog en publicist.
Daarna volgt een debat tussen Mariëtte Hamer en Arie Slob, fractievoorzitters van respectievelijk de PvdA en de ChristenUnie in de Tweede Kamer. En een debat tussen Sjoerd de Jong (nrc), Pieter Broertjes (Volkskrant), Wim Kranendonk (Reformatorisch Dagblad), Willem Schoonen (Trouw), Peter Bergwerff (Nederlands Dagblad) en Arendo Joustra (Elsevier). Inge Diepman is dagvoorzitter en ook dominee Gremdaat levert een bijdrage.

Datum en plaats
20 november 2008
12.30 uur - 17.00 uur
De Oude Raadzaal
Den Haag

Informatie
Met vragen kunt u zich wenden tot FORUM
tel.: (030) 297 4 321 Contactpersonen: Annemieke van den Berg, Lars Nickolson,
Petra Dassen.

Aanmelding
Bent u geïnteresseerd in het bijwonen van deze conferentie, dan kunt u zich aanmelden via e-mail:
res2008@forum.nl.
In oktober ontvangt u de definitieve uitnodiging met een gedetailleerd programma.

res