Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Oprichtingssymposium FOKUZ op zeeonderzoek

20 november 2008 9.15 - 18.15 uur

FOKUZ, samenwerkingsverband voor zeeonderzoek, gaat op 20 november officieel van start. Het doel van de samenwerking tussen het NWO-instituut NIOZ en het KNAW-instituut NIOO-CEME is om de positie van het fundamentele zeeonderzoek in Nederland te versterken. Tijdens het oprichtingssymposium presenteren het ministerie van OCW, Robbert Dijkgraaf (voorzitter KNAW) en Peter Nijkamp (voorzitter NWO) hun visie. Daarnaast zijn er paneldiscussies en verduidelijken vijf onderzoekers de toekomstplannen.

FOKUZ staat voor Fundamenteel Onderzoek KUst en Zee.en is een samenwerkingsverband tussen het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek op Texel en het Centrum voor Estuariene en Mariene Ecologie van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-CEME) in Yerseke. Het NIOZ is een instituut van NWO en het NIOO is een instituut van de KNAW. Het kustonderzoek van beide instituten vult elkaar goed aan.

Doel van het oprichtingsymposium is om FOKUZ te presenteren en de reacties op deze samenwerking te vernemen van collega-instituten, de Nederlandse universiteiten en de European Science Foundation. De ochtendsessie wordt afgesloten met een paneldiscussie waarin prikkelde stellingen van de verschillende sprekers met het publiek in de zaal worden bediscussieerd. Het middagdeel begint met een internationale bijdrage over de rol van de oceanen in de CO2/klimaatproblematiek van professor Nicolas Gruber en wordt afgesloten met een borrel.

..............................

* 20 november, 9.15 tot 18.15 uur

* Oprichtingssymposium 'FOKUZ op Zeeonderzoek'
* Congrescentrum 'Pakhuis de Zwijger', Piet Heinkade 181-K, Amsterdam

Voor meer informatie over FOKUZ en over het oprichtingssymposium zie de website van FOKUZ. Aan deelname zijn geen kosten verbonden, wel wordt registratie op prijs gesteld. Registreren is mogelijk tot 10 november 2008.