Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie Mw. D.V.E.M. Rammeloo e.v. Van der wiel

Titel proefschrift
De dienstbetrekking in drievoud

---

Promotors:
Prof.mr. H.A.P.M. van Arendonk
Prof.mr. C.J. Loonstra

---

Datum
20 november 2008 16:00

---

Locatie:
Woudestein, Forumzaal

---

Faculteit
Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FR)

De dienstbetrekking in drievoud.

De begrippen arbeidsovereenkomst en dienstbetrekking zijn belangrijk binnen verschillende rechtsgebieden. Dominique van der Wiel-Rammeloo onderzocht de manier waarop deze begrippen zijn ingevuld. Uit oogpunt van harmonisatie bepleit ze de invoering van één Europees-rechterlijke definitie. Op donderdag 20 november 2008 verdedigt zij het proefschrift De dienstbetrekking in drievoud. Het bereik in arbeidsrecht, fiscaal recht en socialeverzekeringsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Dagelijks treden mensen `in dienstbetrekking' en sluiten zij een arbeidsovereenkomst. Dat heeft gevolgen voor hun rechtsbescherming, voor de inhouding van loonheffingen en voor hun recht op een uitkering in geval van ziekte, werkloosheid of een ongeval. De arbeidsovereenkomst is gedefinieerd in artikel 7:610 van het Burgerlijk Wetboek. Het begrip privaatrechtelijke dienstbetrekking, zoals opgenomen in de Wet op de loonbelasting en de socialeverzekeringswetten, sluit daarbij aan.

In haar onderzoek geeft Dominique van der Wiel-Rammeloo een overzicht van de manier waarop het begrip arbeidsovereenkomst/dienstbetrekking zich heeft ontwikkeld binnen de gebieden van het arbeidsovereenkomstenrecht, loonbelastingrecht en socialeverzekeringsrecht. Ook analyseert zij de verschillen tussen de rechtsgebieden onderling. Bovendien kijkt zij hoe men in België en Duitsland invulling geeft aan het begrip
arbeidsovereenkomst/dienstbetrekking en besteedt zij kort aandacht aan de Verklaring Arbeidsrelatie en aan het begrip dienstbetrekking in Europees verband (artikel 39 EG-Verdrag).

De basis voor het begrip arbeidsovereenkomst/dienstbetrekking, zoals neergelegd in het genoemde artikel van het Burgerlijk Wetboek, is zó solide, dat deze na honderd jaar nog steeds dienst kan blijven doen voor alle drie de besproken rechtsgebieden, aldus Van der Wiel-Rammeloo. Wel kan een groot aantal fictieve dienstbetrekkingen worden geschrapt en plaats maken voor een regeling voor kleine arbeidsverhoudingen die voor alle drie de rechtsgebieden toepasbaar is. Ook pleit de onderzoekster voor de invoering van een communautair begrip dienstbetrekking. Zo kunnen de verschillen in uitleg van dit begrip tussen landen onderling vervagen of verdwijnen.