Ingezonden persbericht


()

Nationale Jeugdraad

PERSBERICHT
Utrecht, 13 november 2008

Scholieren komen in actie voor kinderrechten

Welke teams winnen KidzWise Awards 2008?

Op 20 november, de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind, komen ruim honderd scholieren uit het hele land in actie voor kinderrechten. De jongeren presenteren tijdens het KidzWise Event in Dierenpark Amersfoort hun plannen om kinderrechten meer bekendheid te geven. De vijf beste plannen worden beloond met een KidzWise Award en een geldbedrag van ¤500 voor de uitvoering van hun plan. Ook winnen de teams een coach die hen daarbij begeleidt. KidzWise is een project van het Kinderrechtencollectief en wordt uitgevoerd door Codename Future en de Nationale Jeugdraad.

De Awards worden dit jaar voor de derde keer uitgereikt en maken deel uit van de campagne KidzWise. Jongeren vragen in deze campagne aandacht voor de rechten van kinderen in Nederland of ergens anders op de wereld. Hiervoor is door Codename Future speciaal lesmateriaal ontwikkeld over de onderwerpen kindsoldaten, kindermishandeling, kinderarbeid, jeugdstrafrecht en recht op onderwijs. Leerlingen kiezen één van deze onderwerpen en bedenken hier campagneplannen voor. De twintig scholen die meedoen vaardigen hun beste campagneteams af naar de finale. Daar strijden ze om de vijf felbegeerde KidzWise Awards.

Meer dan honderd vmbo, havo en vwo-scholieren presenteren hun plannen aan een vakjury met vertegenwoordigers van kinderrechten- en jongerenorganisaties. Deze experts, onder leiding van voorzitter Jan-Pieter Kleijburg, geven de jongeren advies en bepalen welke vijf teams naar huis gaan met een KidzWise Award. Naast deze Award ontvangen de winnaars een geldbedrag van ¤500 bestemd voor het plan en een door de Jeugdraadd getrainde coach die de jongeren begeleidt bij de realisatie van het plan. Tot aan de prijsuitreiking volgen de scholieren workshops, creëren een graffiti-wall en maken foto's voor kinderrechten. Spetterende optredens worden verzorgd door brassband Young Evolution en rapper Turboglad. Hij schreef speciaal voor dit project een track over kindsoldaten.

Meer informatie over het project op www.kidzwise.nl

Noot voor redactie,