Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


NOaA-lezingen 20 november a.s.: Het middeleeuwse platteland

13 november 2008
In de diverse NOaA-hoofdstukken over de middeleeuwen komen onderzoeksvragen aan de orde die gaan over de organisatie van het middeleeuwse platteland, bijvoorbeeld over bezitsverhoudingen en hun archeologische neerslag. Vooral de combinatie van archeologische informatie met historische en historisch-geografische gegevens levert een duidelijk beeld hiervan op.

De middeleeuwen ingetrokken: Over nederzettingsontwikkeling en het ontstaan van het middeleeuwse cultuurlandschap in Noordoost Nederland

Door: Henk van de Velde, senior projectmanager ADC

Het afgelopen decennium zag een spectaculaire groei van het aantal onderzoeken in met name Oost-Nederland. Met name de nadruk op uitwerking en de interdisciplinaire aanpak van enkele van deze uitwerkingstrajecten hebben tot verrassende resultaten geleid. Begin jaren '80 wees Waterbolk reeds op de veranderingen in het nederzettingsbeeld van noordoost Nederland gedurende de 9e eeuw. Naar de achterliggende historische processen van die veranderingen (die tot het ontstaan van het middeleeuwse cultuurlandschap leidden) is totnogtoe maar weinig onderzoek gedaan. Aan de hand van resultaten van het onderzoek in onder andere Zelhem, Raalte, Dalfsen en Markelo wordt een model geschetst waarin Frankische verovering van de 'Saksische' gebieden leidden tot de introductie van tal van typisch middeleeuwse instituties zoals de kerk en het domeinstelsel. Met namen het onderzoek in Raalte heeft aangetoond dat gecombineerd historisch-geografisch onderzoek tot krachtige onderzoeksresultaten kan leiden.

Een bisschoppelijk hof in Drenthe Calthorne in een domaniale organisatie

Door Janneke Hielkema, Projectleider RAAP Noord-Nederland

Aan de rand van het stroomdal van de Kwasloot, in het gebied met de naam Kalterbroeken, is een omgracht middeleeuws erf opgegraven, met een boerderij en schuren. Het erf ligt in de marke Diever, in zuidwest Drenthe. De boerderij is een zeer groot exemplaar van het type Gasselte B'. De bouw van de boerderij wordt kort na 1150 gedateerd. De gegevens van de opgraving zijn gecombineerd met historische en geografische gegevens. Hieruit is geconcludeerd dat het mogelijk de resten van de bisschoppelijke hof Calthorne betreft. In de lezing wordt ingegaan op de domaniale organisatie in Drenthe. Verder zal worden ingegaan op de vraag hoe het erf Calthorne zich verhoudt tot de reeds bekende middeleeuwse erven in Drenthe zoals Peelo en Gasselte.

Programma


* 09.30 - 09:45 uur, Inleiding thematiek en sprekers
* 09.45 - 10:45 uur, De middeleeuwen ingetrokken
* 10:45 - 11:00 uur, pauze

* 11:00 - 12.00 uur, Een bisschoppelijk hof in Drenthe
* 12:00 - 12:30 uur, Discussie