Erasmus Universiteit Rotterdam

Economen adviseren over agenda woningmarkt

Koninklijke Vereniging voor de Staatshuishoudkunde brengt Preadviezen uit

Geleidelijke afschaffing van woonsubsidies in de koop- en de huursector, een ruimer grondbeleid om de woonwensen van burgers zo goed mogelijk te bedienen, een verbreding van het takenpakket van de woningcorporaties. Dit zijn enkele kernpunten uit de bundel Preadviezen, die gerenommeerde economen hebben geschreven voor de jaarvergadering van de Koninklijke Vereniging voor de Staathuishoudkunde. Preadviezen staat onder eindredactie van prof.dr. Henk Don, hoogleraar Econometrie en economisch beleid in de Erasmus School of Economics.

Het bestaande woningmarktregime leidt tot omvangrijke welvaartsverliezen. De directe en indirecte subsidies op wonen verstoren de woningmarkt, het verhuisgedrag, de arbeidsmarkt en de vermogensportefeuille van huishoudens. De jaarlijkse schade hiervan wordt geschat op tenminste 6 miljard euro per jaar. Daarnaast kost de ruimtelijke regulering in Nederland tenminste 3 miljard euro per jaar, de prijs die betaald wordt voor het behoud van open ruimte en natuur, met name in het Groene Hart. De grote welvaartsverliezen zijn voldoende reden om een hervormingsagenda voor de woningmarkt te ontwikkelen. De Preadviezen dragen daarvoor centrale elementen aan.

Enkele conclusies uit de Preadviezen:

* Besseling, Bovenberg, Romijn en Vermeulen: Bestaande ruimtelijke regulering en subsidiëring woonlasten van huurders en kopers gaat gepaard met grote welvaartsverliezen.

* Eichholtz en Lindenthal: Officiële prognoses onderschatten de toekomstige woningbehoefte; geen sociale huurwoningen bijbouwen; ruimer grondbeleid en kortere procedures nodig.
* Van Oort, De Graaff, Renes en Thissen: Agglomeratievoordelen van de Randstad worden onvoldoende benut; de beperking van woningbouw, o.a. in het Groene Hart, belemmert de economische groei.
* Bertram en Helderman:Zet het maatschappelijk kapitaal van de corporaties effectiever en doelmatiger in door hun takenpakket te verbreden naar leefbaarheid, gezondheid, probleemgezinnen, inburgering en wijkeconomie.

* Conijn: Pas op met marktconforme huren zolang koopprijzen worden opgestuwd door fiscale subsidies; vervang omvangrijke stroom woonsubsidies door een woonbijdrage gericht op betaalbaarheid voor de lagere en middeninkomens.

* Van Ewijk en Ter Rele: Beperking fiscale subsidies koopsector leidt tot lagere huizenprijzen, met tijdelijke negatieve gevolgen voor de gezinsconsumptie; toekomstige generaties profiteren van lagere woonkosten en de hogere consumptie die hierdoor wordt mogelijk gemaakt.

Achtergrond
Jaarlijks publiceert de Koninklijke Vereniging voor de Staathuishoudkunde een bundel Preadviezen, over wisselende thema's. De Preadviezen worden bediscussieerd op de jaarvergadering, die dit jaar gehouden wordt gehouden op donderdag 20 november 2008. Het thema voor 2008 is de woningmarkt. De bundel "Agenda voor de woningmarkt" is aan de leden van de Vereniging verzonden en stond onder redactie van prof. dr. F.J.H. (Henk) Don, hoogleraar Econometrie en Economisch Beleid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en voormalig directeur van het Centraal Planbureau.

Naast een inleidend hoofdstuk van Henk Don bevat de bundel Preadviezen van de hand van Lans Bovenberg (Universiteit van Tilburg), Piet Eichholtz (Universiteit Maastricht), Frank van Oort (Universiteit Utrecht), Annet Bertram (oud-DG VROM), Johan Conijn (Universiteit van Amsterdam) en Casper van Ewijk (Centraal Planbureau), ondersteund door diverse co-auteurs.
De publicatie "Agenda voor de woningmarkt" is te bestellen en te downloaden via www.kvsweb.nl.