Erasmus Universiteit Rotterdam

Jonge Erasmus doctor maakt kennis met Erasmus standbeeld

Na de promotieplechtigheid op donderdag 20 november 2008 op campus Woudestein spreken om 17.00 uur zijn promotoren prof.dr. Frans A.J. van den Bosch en prof.dr. Henk W. Volberda in toga de jonge doctor Marten Stienstra toe bij het Erasmus standbeeld. Het standbeeld dateert uit 1622 en staat vlakbij de Laurenskerk en het Erasmushuis Rotterdam in het centrum van de stad.

In een korte toespraak wordt erop gewezen dat Erasmus, de naamgever van de Rotterdamse Universiteit, machthebbers en geleerden een nog steeds actuele spiegel voorhoudt. In zijn meest bekende werk, De Lof der Zotheid, bekritiseert Erasmus geleerden om hun schijnwijsheid en zelfgenoegzaamheid. Ook wijst Erasmus erop dat geleerden vaak denken dat als iets veel moeite kost, het ook meteen de moeite waard is. De jonge doctor krijgt die boodschap en een exemplaar van het boek mee. De bijeenkomst wordt afgesloten met het leggen van bloemen door de jonge doctor bij het standbeeld. Na afloop kan het Erasmushuis worden bezocht.

In diverse universiteitssteden zijn tradities ontstaan rond het verkrijgen van een doctorsbul. Deze mijlpaal in de wetenschappelijke opleiding wordt op uiteenlopende wijze in de stad gevierd. Die viering leidt mede tot een voor de inwoners zichtbare band tussen de stad en haar universiteit.

18 november 2008