Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. AO ter voorbereiding op de informele EU sportministersbijeenkomst in Biarritz

AO ter voorbereiding op de informele EU sportministersbijeenkomst in Biarritz

Kamerstuk, 20 november 2008

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

S/TOP-SP-2895269

19 november 2008

Op 27 en 28 november 2008 is er een informele EU sportministersbijeenkomst in Biarritz. Ik heb hiervoor nog geen agenda of achtergrondstukken ontvangen.

Naar verwachting zullen de sportministers spreken over de wijze waarop de discussie over de specificiteit van sport en de onderlinge afstemming tussen EU-lidstaten en de positie van Europa in het World Anti Doping Agency versterkt kan worden. In het Algemeen Overleg van 20 november 2008 met de Kamer zouden deze twee thema's aan de orde kunnen komen.

In Biarritz zal Nederland de Europese Commissie verzoeken om meer duidelijkheid vooraf en daarmee ondersteuning aan de sport te bieden ten aanzien van de vraag of en welke sportregels verenigbaar zijn met het gemeenschapsrecht. Daarnaast zal Nederland een oproep doen tot voortzetting van de dialoog met de sportsector. In deze dialoog moeten de verantwoordelijkheden van de sector zelf en die van de overheid duidelijk worden benoemd. Bovendien moet de sportsector gezamenlijk praktische en binnen de EU houdbare oplossingen aandragen voor de problemen die zij ondervinden.

Ten aanzien van de positie van Europa in de World Anti Doping Agency (WADA) stelt een aantal lidstaten dat de positie van de Europese overheden binnen WADA verbeterd moet worden. In de discussie zal NL erop aandringen dat het belang van WADA en de internationale aanpak van het dopingprobleem voorop dient te staan. Voorts zal Nederland aandringen op een betere samenwerking van de overheden op mondiaal niveau bij de voorbereiding van bestuursvergaderingen van WADA. Tenslotte zal Nederland de Europese vertegenwoordigers in het WADA-bestuur verzoeken om aan te dringen op opschorting van de WADA Data Protection Standard. Het is de vraag of deze WADA-regel verenigbaar is met communautair recht. Atleten moeten net zoals gewone burgers beschermd worden tegen verregaande inbreuken in hun privacyrechten.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker