Rijvaardigheidstraining Trials op proef in provincie Overijssel

20/11/2008 10:17

Verbond Van Verzekeraars

Na het succes van Trials in Drenthe, Limburg, Groningen, Friesland en Utrecht start de provincie Overijssel in december een pilot met het rijvaardigheidsprogramma. De Stichting Trials, een initiatief van het Verbond van Verzekeraars, zal op verzoek van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Overijssel twee dagen organiseren om te kijken of het programma in 2009 standaard wordt aangeboden aan Overijsselse jongeren. De rijvaardigheidstraining heeft als doel van jonge automobilisten betere verkeersdeelnemers te maken door ze bewuster te maken van de risico's die ze lopen in het verkeer.

Bewustwording

Hoe houd je je auto onder controle als je in de slip raakt? Wat doe je als je in de berm terechtkomt? Voor een eigen bijdrage van 50 euro krijgen de Overijsselse jongeren een dagvullend programma, waarbij de nadruk ligt op het voorkomen van gevaarlijke situaties en voertuigbeheersing. Met onder andere het maken van een noodstop en het zelf rijden in een vrachtwagen worden jongeren zich meer bewust van hun rijgedrag en het effect ervan op andere verkeersdeelnemers.

Uit onderzoek blijkt dat jonge automobilisten van 18 tot 24 jaar viermaal zoveel kans lopen bij een ongeval betrokken te raken als automobilisten in andere leeftijdscategorieën. Voor jongens in deze categorie gaat het zelfs om een zesmaal hogere kans. Via Trials willen het ROV Overijssel en het Verbond van Verzekeraars bijdragen aan de verhoging van de verkeersveiligheid en verlaging van het risico voor jongeren. "Uit reacties van de jongeren blijkt hoe enthousiast zij zijn over dit dagprogramma", aldus Jan Stam namens de Stichting Trials. "Bovendien denken ze al een goede chauffeur te zijn, maar komen zij er op een Trials-dag achter dat dit toch nog niet helemaal het geval is."

Duizenden deelnemers

Trials is in 2005 gestart als een initiatief van het Verbond van Verzekeraars, verkeersveiligheidsorganisatie VVN en de provincie Drenthe. Inmiddels hebben bijna 3.500 jongeren tot en met 26 jaar deelgenomen aan de rijvaardigheidstrainingen.

De Trials pilotdagen in Overijssel vinden plaats op vrijdag 12 en zaterdag 13 december 2008 bij de Evenementenhal Hardenberg. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via www.trials.nl.





http://www.verzekeraars.nl