Rechtbank 's-Hertogenbosch


Dertig maanden cel voor ontvoering

âs-Hertogenbosch, 20 november 2008 â De rechtbank âs-Hertogenbosch heeft zojuist een 46-jarige man uit België veroordeeld tot onder meer een gevangenisstraf van dertig maanden voor het ontvoeren van een vrouw uit Eindhoven. Drie medeverdachten kregen een gevangenisstraf opgelegd van twaalf maanden, waarvan negen maanden voorwaardelijk.

De man nam de vrouw in mei 2008 tegen haar wil mee naar België. Volgens de man had hij geen kwade bedoelingen en was de ontvoering een spel waarbij hij zijn geliefde schaakte. De rechtbank acht deze verklaring volstrekt ongeloofwaardig. De ontvoering ging gepaard met fors geweld en bedreigingen. De verdachte drong samen met drie anderen met een smoes de woning van het slachtoffer binnen, waarna de vrouw met geweld werd gekneveld en werd meegenomen naar een afgelegen villa in België.

De drie medeverdachten (twee mannen van 36 jaar en 25 jaar en een vrouw van 46 jaar) beschouwen de 46-jarige man als spiritueel leider. Door het geestelijk overwicht dat hij daardoor over hen had, maar ook door het gebruik van fysiek geweld -bedreigingen en jarenlange manipulatie- stonden zij onder zodanige invloed dat zij weinig weerstand konden bieden toen de verdachte hen opdracht gaf mee te werken aan de ontvoering.

De hoofdverdachte en de medeverdachten zijn eveneens veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan het slachtoffer van 2000 euro.

LJ Nummers

BG4809
BG4810
BG4811
BG4812

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 20 november 2008 Naar boven