Az Toestand: kritiek - verhalen uit de oorlog in Oost-Congo

20/11/2008 10:28

Artsen Zonder Grenzen

Toestand: kritiek - verhalen uit de oorlog in Oost-Congo

Artsen zonder Grenzen lanceert speciale website

Amsterdam, 20 november 2008 - Door de recente hevige gevechten zijn alle ogen ineens op de crisis in het oosten van Democratische Republiek Congo gericht. Maar de bevolking moest in het verleden maar al te vaak zien te overleven zonder aandacht en hulp van de internationale gemeenschap. De oorlog heeft de mensen voor het leven getekend. Elke dag is een overlevingsstrijd te midden van een oneindige reeks van geweld. Artsen zonder Grenzen is een van de weinige hulporganisaties die nog steeds in de meest gewelddadige gebieden in de regio werkt. Vandaag lanceert Artsen zonder Grenzen een speciale website: www.toestand-kritiek.org om de mensen een stem te geven en om aan te geven dat het hier om een ernstige noodsituatie gaat. Want het leven in Oost-Congo is meer dan zwaar: de toestand is kritiek.

Een grote rol op de speciale website speelt World Press Photo winnaar Cédric Gerbehaye, een Belgische fotograaf die op uitnodiging van Artsen zonder Grenzen door het oosten van Congo reisde. In een 11-minuten durende film worden zijn indrukwekkende foto's afgewisseld met persoonlijke verhalen. Verhalen van mensen die worstelen om te overleven in een regio die in het spervuur is beland van een jarenlang voortslepend conflict.

www.toestand-kritiek.org gaat om de mensen: kinderen die er alleen over kunnen dromen dat ze ooit naar school gaan, ouders die constant met hun gezinnen op de vlucht zijn voor het geweld en ouderen die zo uitgeput zijn dat ze niet meer kunnen vluchten. Velen zijn doodsbang, ziek of gewond. Sommigen zijn mishandeld of verkracht. Van anderen is alles wat ze hadden, ontnomen. Het komend jaar zal Artsen zonder Grenzen regelmatig nieuwe ooggetuigenverslagen, foto's en videobeelden op de website plaatsen. www.toestand-kritiek.org is de Nederlandstalige website, de site is er ook in het Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans (gelinkt via www.toestand-kritiek.org).

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1981 in DR Congo, en sinds 1992 in de Congolese provincies Noord- en Zuid-Kivu. Haar medische teams werken in ziekenhuizen en gezondheidsposten en trekken met mobiele teams door het gebied om vluchtelingen hulp te bieden. Zij voeren spoedeisende operaties uit, behandelen gewonden, geven psychosociale zorg en bestrijden uitbraken van ziekten zoals cholera. De teams werken onder meer in provinciehoofdstad Goma, Rutshuru, Kibati, Kirotshe, Kiwanja, Buhimba, Masisi, Kichanga, Mweso, Nyanzale, Kayna, Bukavu, Minova en Kalonge. Artsen zonder Grenzen breidt haar noodhulpactie in de regio verder uit in verband met de huidige crisis. De mensen in de regio hebben dringend meer voedsel, schoon water, medische zorg en spullen als materiaal voor onderdak, dekens, zeep en emmers nodig.

De filmspecial van 11 minuten zal vandaag tevens elk even uur te zien zijn via televisiezender GoedTV. De film gaat gepaard met een interview met Artsen zonder Grenzen operationeel manager Katrien Coppens en een serie korte films. GoedTV laat zien hoe goede doelen, overheid, maatschappelijk betrokken bedrijven, organisaties en particulieren zich positief inzetten voor de samenleving. GoedTV is landelijk via de digitale kabel te ontvangen door meer dan 4,8 miljoen kijkers. Zendernummers van GoedTV zijn te vinden op www.goedtv.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.toestand-kritiek.org