Gemeente Veere


Tijdelijke opvang asielzoekers

In Serooskerke.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft een huurovereenkomst voor de vestiging van een tijdelijke asielopvanglocatie in het vakantiecentrum Serooskerke in Serooskerke afgesloten. Het betreft een locatie waar het oriëntatie- en inburgeringsprogramma zal worden aangeboden. Dit betekent dat er asielzoekers worden opvangen, die aan het begin van hun asielprocedure staan, óf al een positieve beschikking op hun asielaanvraag hebben ontvangen.

De locatie wordt geen permanent asielzoekerscentrum, maar gaat functioneren onder de verantwoording van het nabijgelegen azc Middelburg. Asielzoekers die gehuisvest zijn zullen qua onderwijs en medische zorg dan ook aansluiten bij het bestaande netwerk in Middelburg.

In Serooskerke kunnen maximaal 48 bewoners worden gehuisvest. Vanaf 1 december worden de eerste bewoners opgevangen. Het COA huurt de locatie van de parkeigenaar tot 1 april 2009. Het COA en gemeente Veere hebben afgesproken dat er in Serooskerke geen uitzettingen vanwege beëindigde asielprocedure zullen plaatsvinden. De omwonenden van het vakantiecentrum zijn inmiddels via een huis-aan-huis brief ingelicht over de tijdelijke komst van de asielopvanglocatie. Serooskerke is op die plek niet onbekend met asielzoekers. Ook in 2001 en 2002 werden er asielzoekers opgevangen. De locatie functioneerde destijds naar tevredenheid.

Het COA is momenteel in heel Nederland op zoek naar nieuwe permanente en tijdelijke locaties. De extra capaciteit is nodig, omdat de komende maanden op diverse plaatsen opvanglocaties sluiten als gevolg van aflopende en niet te verlengen bestuursovereenkomsten met gemeenten. Tevens is de laatste maanden een stijging van de asielinstroom zichtbaar.