Politie Haaglanden

Persberichten 20 november

Haaglanden, 20-11-2008

Auto-inbreker op heterdaad betrapt
Den Haag Een 29-jarige Hagenaar werd woensdagmiddag 20 november rond 13.00 uur door een politieman in zijn vrije tijd betrapt op het inbreken in een auto. De agent zag op de President Kennedylaan dat de verdachte zich vreemd gedroeg bij een geparkeerde auto en nam een kijkje. De verdachte had een autoraampje opengebroken en een Tom Tom weggenomen. De aangehouden man is een bekende van de politie en heeft meerdere inbraken op zijn naam staan.

Jongens betrapt met vuurwapen
Den Haag Na een melding van een getuige dat twee jongens op de St. Jacobsstraat zouden rondlopen met een vuurwapen, troffen toegesnelde agenten daar op 19 november omstreeks 10.00 uur inderdaad twee Hagenaars (18 en 17 jaar) aan die aan het signalement voldeden. Een van de verdachten haalde een vuurwapen onder zijn jas vandaan. Agenten hielden beide jongere aan.

Helers doen zaken met marktkoopman
Den Haag Politieagenten hielden woensdag 19 november om 15.30 uur twee helers (26 en 27 jaar oud) uit Den Haag op de Haagse markt aan. Het duo verkocht gestolen lippenstiften aan een marktkoopman. De eerste twee marktkooplui doe door het duo werd benaderd hielden de boot af. Een derde koopman hapte wel toe en kocht enkele artikelen. De agenten hielden de twee verkopers en de marktkoopman aan.

Burenruzie loopt uit de hand
Den Haag Een meningsverschil over het schoonmaken van het portiek aan de Mijdrechtstraat liep op 19 november omstreeks 19.45 uur danig uit de hand. Een 34-jarige man belde aan bij zijn 38-jarige buurvrouw, greep haar vast en drukte een groot keukenmes op haar keel. De politie heeft de man kort daarop in zijn woning aangehouden.

Met hoge snelheid door rood
Den Haag De politie zag woensdag 19 november rond 21.00 uur een 22-jarige Haagse automobilist met hoge snelheid op de Bierkade door het rode licht rijden. Vervolgens negeerde hij op de Stationsweg weer het rode licht. Op de van Muschenbroekstraat konden de agenten hem controleren. Zijn verzekering bleek niet in orde te zijn en hij werkte niet mee aan zijn aanhouding. Aan het politiebureau kreeg hij meerdere bekeuringen.

De vonken sloegen eraf
Den Haag Politieagenten zagen in de nacht van woensdag op donderdag 20 november rond 01.00 uur een 26-jarige Haagse automobilist met een behoorlijke vaart een stoeprand raken op de Rijswijkseweg. De vonken vlogen van de auto af, maar de bestuurder reed door. De agenten hielden hem staande op de Schoeplaan. De alcohollucht kwam hen tegemoet. De 26-jarige was erg onrustig en wilde niet meewerken. De agenten moesten hem afboeien en naar het politiebureau vervoeren. Hier blies hij 490 ugl en bleek dat hij beginnend bestuurder was. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg een proces-verbaal. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille) Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (=0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Teveel opgeslagen vuurwerk
Den Haag Het vermoeden van een aanwezige hennepkwekerij zorgde ervoor dat de politie op woensdag 19 november rond 12.00 uur een kijkje ging nemen in een leegstaand winkelpand aan de La Reyweg. In het pand vonden de agenten geen kwekerij, maar wel een grote hoeveelheid opgeslagen vuurwerk. De toegestane hoeveelheid met een vergunning bedraagt 1000 kg en in het pand lag 1500 kg teveel. De sprinklerinstallatie was niet in orde en de illegaal afgetapte stroom werd afgesloten. De vergunning voor de 1000 kg was nog niet uitgereikt, omdat het pand niet aan de juiste normen voldeed. De eigenaar krijgt een proces-verbaal.

Bekeuring na opgeven valse naam
Den Haag/Loosduinen Tijdens een controle op woensdag 19 november rond 17.00 uur gaf een 23-jarige Haagse automobilist een valse naam op. Politieagenten vroegen om zijn papieren, maar hij had niets bij zich en gaf een naam op die niet klopte. Bij nadere controle achterhaalde de politie zijn ware identiteit en ook kwam zij erachter dat de APK van het voertuig niet in orde was. De verdachte kreeg drie bekeuringen.

Roemenen aangehouden na fraude met geldautomaat Voorburg De politie hield woensdag 19 november rond 9.00 uur twee mannen uit Roemenië aan op verdenking van oplichting. Een vrouw liep naar haar werk en zag dat er een man op het Koningin Julianaplein aan het pinnen was. Vervolgens zag ze dat de afdekplaat van de geldautomaat op de grond viel en dat er een mobiele telefoon op de geldautomaat bevestigd was. Ze nam de plaat mee naar haar werk en belde de politie. Agenten gingen direct in de omgeving kijken en zagen twee mannen lopen die niet konden verklaren wat zij daar deden. Deze verdachten zijn aangehouden en de politie stelt nader onderzoek naar het tweetal in. De telefoon die bevestigd was aan de geldautomaat was al vier uur aan het filmen, vermoedelijk om de gegevens van pinpassen te achterhalen. De Postbank stelde de geldautomaat buiten werking.

Bejaarde man gewond bij aanrijding
Wassenaar Een 79-jarige man uit Wassenaar fietste op woensdag 19 november rond 13.15 uur op de Van Wijnbergenlaan. Hij kreeg geen voorrang van een auto, waardoor hij om viel met zijn fiets. De 29-jarige automobiliste uit Den Haag stapte direct uit haar auto. De man op de fiets hield een pijnlijke heup over aan het ongeval en zijn fiets liep schade op.

Politie Haaglanden waarschuwt voor fraude
Wassenaar Een 57-jarige inwoner van Wassenaar kwam op woensdag 19 november rond 15.30 uur naar het politiebureau met een vreemde brief. Ook een 49-jarige man uit Wassenaar had een dergelijke brief ontvangen. De ontvangers van deze brief zouden 22 miljoen euro kunnen krijgen van een in Spanje overleden persoon, met dezelfde achternaam. De afzender van de brief beweert dat hij advocaat is in Spanje en dat hij op zoek is naar erfgenamen van de overleden persoon. De ontvangers van de brief moeten voor de erfenis een verklaring invullen, ondertekenen en faxen naar Spanje. De politie waarschuwt voor dit soort brieven, omdat het om fraude gaat en adviseert om nooit op dit soort brieven in te gaan.

Jongeren belagen oudere man
Schipluiden Een groep jongeren belaagde en mishandelde woensdagavond 19 november om 19.45 uur een 72-jarige man. Het slachtoffer sprak op de Keenenburgweg ter hoogte van de supermarkt een groepje jongeren aan die kennelijk voor wat overlast zorgde. Getuigen zagen dat een van de jongeren de man met een vuistslag neersloeg. Hij kwam ten val en hield aan het incident enkele verwondingen over, die in het ziekenhuis moest worden gehecht. De daders renden na de mishandeling hard weg en lieten de hulpeloze man op de grond liggen. Kent u de daders? Bel dan de politie in het Westland via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Paarden op hol
Pijnacker Twee paarden sloegen tijdens een repetitie van de intocht van Sinterklaas woensdag 19 november om 15.30 uur in de Julianalaan op hol. De paarden stonden ingespannen aan een ponywagen. In het tumult liepen de paarden twee lantaarnpalen omver om tegen een geparkeerde personenauto tot stilstand te komen. De auto liep hierbij fikse schade op. Een veearts kwam ter plaatse en verzorgde de paarden aan enkele schaafwonden. Hierna konden zij in de stal bijkomen. De 56-jarige koetsier kwam met de schrik vrij.

Politie controleert fietsverlichting
Pijnacker Politieagenten controleerden woensdag 19 november tussen 07.00 en 08.00 uur de verlichting van fietsverkeer nabij de Dobbeplas. Vier fietsers kregen een bekeuring omdat de fietsverlichting niet in orde was. Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Voorwaarde is dat de losse lampjes op het bovenlichaam worden gedragen en duidelijk en voortdurend zichtbaar zijn voor andere weggebruikers.

Om verkeersveiligheid van fietsers en bromfietsers, de meest kwetsbare verkeersdeelnemers, te vergroten controleert Politie Haaglanden de komende maanden in de hele regio intensief op het gebruik van de juiste verlichting en reflectoren. Een bekeuring voor defecte fietsverlichting bedraagt 20 euro. Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Het gebruik van losse lampjes is wel aan enkele voorwaarden gebonden:
De losse lampjes mogen bevestigd zijn op de fiets óf op het bovenlichaam van de fietser, maar niet op de armen, benen of het hoofd.
Op de borst moet wit of geel licht gedragen worden en rood licht op de rug.
De losse lampjes mogen worden bevestigd op de kleding, op een tas of iets vergelijkbaars. Zit er iemand achterop, dan mag die het achterlicht op zijn rug dragen.
Andere weggebruikers moeten de verlichting voortdurend en zonder onderbreking kunnen zien. De lampjes mogen dus niet knipperen of deels bedekt zijn.
Er worden geen eisen gesteld aan de lichtsterkte van de lampen zolang deze de andere weggebruikers niet verblinden. Meer informatie staat op de internetsite www.losselampjesmogenook.nl

Politie zoekt getuigen overval
Delft De recherche van politie Delft is op zoek naar getuigen van een overval op een supermarkt aan de Bikolaan. Twee gewapende mannen drongen woensdagavond 19 november om 19.45 uur de supermarkt binnen en overvielen de aanwezige medewerkers en klanten. Het duo nam daarbij enkele artikelen en een geldbedrag mee. Een 38-jarige medewerkster raakte bij de overval gewond. De politie ontfermde zich over slachtoffers en publiek waarbij bureau slachtofferhulp werd ingeschakeld. Bent u getuige geweest van deze overval of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Beide daders waren in het zwart gekleed. Neemt u dan contact op met de recherche van Politiebureau Delft via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Rijksrecherche zoekt getuigen ongeval politiebus met taxi Zoetermeer De Rijksrecherche is op zoek naar getuigen van het ongeval met een politiebus en een taxi zondag 9 november 2008. Die nacht, omstreeks 04.13 uur vond een ernstig verkeersongeval plaats op de kruising van de Amerikaweg en de Nederlandlaan te Zoetermeer. Bij dit gecompliceerde ongeval raakten alle vier de inzittenden zwaargewond. De passagiere van de taxi liep ernstig rugletselen is daarvoor geopereerd. De chauffeur van de politiebus is ook ernstig aan zijn rug verwond. Ook hij is inmiddels geopereerd en ligt nog in ziekenhuis. De bijrijdster ligt eveneens nog steeds in het ziekenhuit met een zware hersenschudding. De taxichauffeur is inmiddels thuis maar kan nog niet werken. De Rijksrecherche onderzoekt de toedracht van het ongeval en heeft de volgende vragen:
Wie is er getuige geweest van het verkeersongeval? Wie heeft er anderszins informatie in relatie tot dit ongeval? Indien u informatie over deze aanrijding kunt verschaffen - of iemand kent die getuige van de aanrijding is geweest - verzoeken wij u tijdens kantooruren contact op te nemen met de Rijksrecherche op het telefoonnummer 070-3411283.

Politie zoekt getuigen ontploffing lift
Zoetermeer De politie is op zoek naar getuigen van het vernielen van een lift van Randstadrail. Onbekenden ontstaken woensdagavond 19 november om 23.00 uur een explosief in de lift. Door de klap sprongen de ramen uit de sponningen. De ravage was groot. De technische recherche stelt een onderzoek in. Bent u getuige geweest van deze zaak of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de recherche van Politiebureau Zoetermeer via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Jongeren belagen postbode
Zoetermeer Een groepje jongeren belaagde woensdagavond 19 november om 20.30 uur ter hoogte van de Petuniatuin een 27-jarige postbode. Een van de jongen bespuwde de man die daarover een opmerking maakte. Een van de jongeren sloeg vervolgens de verbouwereerde postbode met een boksbeugel op zijn gezicht. Politieagenten konden korte tijd later de 17-jarige verdachte aanhouden. Hij wordt vrijdag 21 november voorgeleid bij de rechter-commissaris. De postbode moest naar het ziekenhuis om een wond in zijn gezicht te laten hechten.

Collectant in de cel
Zoetermeer Een 22-jarige Hagenaar belandde woensdag 19 november om 14.00 uur in de cel. De man stond nabij een supermarkt aan de Aletta Jacobstraat te collecteren voor de gehandicapten. Politieagenten die de man niet vertrouwden vroegen om zijn vergunning. Die kon de man niet tonen waarna de agenten hem aanhielden. Aan het bureau bleek dat de man nog 14 dagen hechtenis tegoed had. Hij kon direct de cel in.