Kamminga vreest massaontslagen in industrie

20/11/2008 10:44

VNO-NCW

Kamminga vreest massaontslagen in industrie

Den Haag, 20 november 2008 - Als overheden en banken de kredietcrisis niet snel in hun greep krijgen, dan gaan er veel ontslagen vallen in de Nederlandse industrie. "Zeg maar gerust massaontslagen", aldus Jan Kamminga, voorzitter van FME-CWM, de brancheorganisatie voor de technisch-industriële sector.

Kamminga zegt dit in de nieuwste aflevering van Forum Video, een internetprogramma van VNO-NCW. De voortdurende crisis in het bankwezen vormt volgens Kamminga "een grote bedreiging voor de industrie". Overheden en banken moeten er volgens hem heel snel voor zorgen dat het bancaire systeem weer gaat werken.

In de industrie is grote onrust ontstaat nu Atradius ("onze vertrouwde verzekeraar van internationale kredieten") vorige week 20.000 'zwakke' bedrijven op een zwarte lijst heeft geplaatst. Deze bedrijven zouden niet voldoende kredietwaardig meer zijn, aldus de kredietverzekeraar.

"De telefoon staat hier roodgloeiend", zegt Kamminga. De maatregel van Atradius zet volgens de FME-voorzitter "de bijl aan de exportpositie"van de industrie. "65 Procent van onze afzet gaat naar het buitenland. Het is echt heel ernstig als je daarin niet wordt gesteund".

Werktijdverkorting, waaraan minister Donner (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) nu werkt, is volgens Kamminga een goed middel voor bedrijven die tijdelijk in problemen komen. "Maar als de crisis voortduurt, helpt werktijdverkorting ook niet meer en staan we voor ontslagen. Zeg maar gerust massaontslagen. Dus er moet iets gebeuren nu."

Het vraaggesprek met Jan Kamminga is te zien en te beluisteren op www.vno-ncw.nl.