20 november: Dag v oor de Rechten van het Kind 20 november 2008, New York - Op 20 november 1989 hebben de Verenigde Naties het Verdrag inzake de Rechten van het Kind aangenomen, waarin de rechten van kinderen zijn vastgelegd. Elk jaar wordt dit op 20 november gevierd. Ook vandaag geeft de Dag voor de Rechten van het Kind aanleiding voor diverse evenementen.

Ishmael Beah, hier voor Unicef in Jamaïca, was vroeger kindsoldaat in Sierra Leone. Foto: Unicef/2008/Markisz
Ishmael Beah, hier voor Unicef in Jamaïca, was vroeger kindsoldaat in Sierra Leone. Foto: Unicef/2008/Markisz

Op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York wordt vandaag een bijzondere groep jongeren aan de wereldpers voorgesteld. Deze jongeren gaan zich inzetten voor kinderen die in oorlogsgebieden moeten opgroeien. Zij willen een bemiddelende rol spelen bij het oplossen van conflicten en als voorbeeld fungeren voor kinderen die de gevolgen van een oorlog aan den lijve hebben ondervonden.

Voor en door lotgenoten
De groep is opgericht door Ishmael Beah, die in Sierra Leone kindsoldaat is geweest en zich nu inzet voor Unicef. De andere leden van de groep zijn Emmanuel Jal uit Sudan, Grace Akallo uit Uganda, John Kon Kelei uit Zuid-Sudan, Zlata Filipovic uit Bosnië-Herzegovina en China Keitetsi uit Uganda. Allemaal dragen ze de zichtbare en onzichtbare littekens met zich mee van de oorlogen die ze hebben meegemaakt en allemaal willen ze wereldwijd lotgenoten helpen.

Nationale Spreekbeurtactie Ook in Nederland staat Unicef uitgebreid stil bij de Dag voor de Rechten van het Kind. Traditiegetrouw wordt op deze dag de aftrap gegeven voor de Nationale Spreekbeurtactie. Leerlingen van basisscholen kunnen in het kader van deze actie een spreekbeurt houden over kinderrechten. Dit jaar is het thema 'Schoon water voor elk kind!'. In de Rotterdamse wijk het Oude Noorden houden leerlingen van basisschool De Fontein en basisschool Combinatie 70 hun spreekbeurt. Daarna ondervragen ze Burgemeester Opstelten over kinderrechten.

www.iLegaalkind.nl
's Middags wordt in Rotterdam, onlangs uitgeroepen tot Unicef Stad, de website www.iLegaalkind.nl gelanceerd. Een levensgroot doolhof op het Schouwburgplein maakt duidelijk hoe ingewikkeld het is om als 'illegaal' kind in Nederland je rechten gerealiseerd te zien. De website helpt 'illegale' kinderen hun rechten te vinden.

Meer over de Nationale Spreekbeurtactie
Website www.iLegaalkind.nl