PvdA Rotterdam


Opstelten: "Ik ben dus niet tegen coffeeshops!"

Do 20 Nov 2008 - Peter van Heemst
Opstelten:

Er is deze week veel te doen over de coffeeshops. Gemeenten in de grensstreek roeren zich. In de Tweede Kamer lijkt een meerderheid zich te gaan keren tegen het gedoogbeleid. Ook in Rotterdam is er (weer) veel discussie over de coffeeshops.

Na alle ophef toen vorig jaar is besloten het aantal coffeeshops bij scholen drastisch te gaan terug brengen. Ivo Opstelten liet weten niet naar de CoffeeshopTop te gaan,die vrijdag in Almere gehouden gaat worden.

Bij het begrotingsdebat stelde Leefbaar Rotterdam voor er - voor de zoveelste keer - bij de ministers en de Tweede Kamer op aan te dringen de productie en distributie van softdrugs te gaan reguleren.

Dat is en blijft een mooi punt. Ook in het PvdA verkiezingsprogramma staat dat we die kant op willen. Een gemeentelijke wietplantage of een vergunningenstelsel zorgen er immers voor dat we de productie uit handen van de georganiseerde criminaliteit halen. Met nog een pluspunt: er kan zo controle worden uitgeoefend op de kwaliteit én de werkzame kracht van softdrugs.

Het romantische idee van de jaren zestig en zeventig - even een blowtje doen - bestaat al lang niet meer. Soft drugs zijn zo krachtig dat ze in de buurt komen van hard drugs. En - erger nog - softdrugs waren toen een prettig tijdverdrijf voor vooral alternatieve jongeren. Nu is het vaak een soort pijnstiller. Een vlucht in vergetelheid voor jongeren die barsten van de sociale en emotionele problemen.

De PvdA-fractie heeft tegen de motie van Leefbaar Rotterdam gestemd. Hoe sympathiek die ook inhoudelijk is. Wij willen ons concentreren op de discussie die er op dit moment politiek echt toe doet. Over het kunnen voortzetten van een grote verworvenheid van het Nederlandse drugsbeleid: de coffeeshop, die ervoor zorgt dat we - met alle gebreken die eraan kleven - onder strikte voorwaarden aankoop en gebruik van kleine hoeveelheden buiten de criminaliteit houden.

De winst van het debat in de gemeenteraad zit hem in de onomwonden steun die de burgemeester aan het coffeeshop-beleid heeft gegeven. Ik citeer Ivo Opstelten: "Het gedoogbeleid moeten we - maar dan strikt zoals we het in Rotterdam doen - overeind houden.Ik ben niet tegen een coffeeshop, ik vind alleen dat het er teveel zijn. En daarom hebben we in Rotterdam normen gesteld.....Op de CoffeeshopTop heb ik niets te zoeken. En dat geeft mij de vrijheid te doen en te laten wat ik zelf het meest effectief vindt voor onze stad. Want daar gaat het tenslotte om."

Kijk. Dat is de winst van het debat in de gemeenteraad. Dat de burgemeester van Rotterdam, die ook voorzitter is van de landelijke VVD, zich zo duidelijk uitspreekt voor voortzetting van het strikte gedoogbeleid.

Peter van Heemst,
fractievoorzitter PvdA Rotterdam