Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Gezocht: mensen voor participatiebudget werk en zorg

Op 1 januari 2008 is met een proef begonnen voor mensen met een persoonsgebonden budget voor AWBZ-zorg en een WIA-uitkering. Dit gebeurt in de regio's Groningen, Twente, Arnhem, Nijmegen of Noord- en Midden-Limburg. Er worden nieuwe budgethouders uit deze regio's gezocht die mee willen werken aan de proef.

Woont u in één van de bovengenoemde regio's? Heeft u budget voor AWBZ-zorg én een werkvoorziening uit de WIA? Dan kunt u in aanmerking komen voor deelname aan deze proef. Informeer bij uw zorgkantoor of bij uw contactpersoon bij UWV naar de mogelijkheden.

Voordelen participatiebudget

De mensen die meedoen met deze proef, krijgen het geld van de twee budgetten in een gecombineerd totaalbedrag. Met dit bedrag kunnen ze zelf de benodigde zorg, begeleiding en hulpmiddelen inkopen. Het totaalbedrag van het budget voor AWBZ-zorg én de werkvoorziening uit de WIA wordt verantwoord door één gecombineerd verantwoordingsformulier te sturen naar het zorgkantoor. Deelnemers mogen bovendien 'schuiven' met de bedragen. Dat betekent dat ze bijvoorbeeld iets meer van het budget voor WIA-werkvoorzieningen mogen inzetten en iets minder voor AWBZ-zorg. En andersom kan natuurlijk ook. Ander voordeel is dat deelnemers meer keuzevrijheid hebben bij de WIA-werkvoorziening(en). Zo kunnen ze bijvoorbeeld zelf kiezen wie hen op het werk begeleidt.

Misverstand?

Om misverstanden te voorkomen, maken we u op het volgende attent. In januari 2009 wordt mogelijk nog een ander zogenoemd participatiebudget ingevoerd. Hierbij gaat het om een gemeentelijk budget dat weliswaar dezelfde naam draagt, maar waarmee iets heel anders bedoeld wordt. Dit 'participatiebudget' betekent een bundeling van gemeentelijke budgetten voor bijstand, volwasseneneducatie en inburgeringsvoorzieningen. Het is nadrukkelijk geen vorm van persoonsgebonden budget dat je op je eigen rekening gestort krijgt en het staat volledig los van het 'participatiebudget: werk en zorg'.

Meer informatie

U kunt in principe tot 1 januari 2009 de aanvraag indienen om mee te doen aan de proef bij het zorgkantoor of bij het Uwv. In de brochure 'Pilot participatiebudget: werk en zorg' leest u meer over de voorwaarden.

(Geplaatst: 20 november 2008)

---