Gemeente Bussum

15 jaar Commissie Ruimtelijke Kwaliteit
Commissie ruimtelijke kwaliteit.jpg

Halverwege de jaren tachtig ontstond er in Nederland een roep om enthousiasme en bezieling terug te brengen in de stedenbouw en volkshuisvesting.

In 1992 nam de toenmalige wethouder Ruimtelijke Ordening Hans Zonneveld in Bussum het initiatief zorgvuldig met de ruimtelijke kwaliteit in onze eigen gemeente om te gaan. In 1993 werd de Monumentencommissie en de Welstandscommissie samengevoegd tot de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Sinds 2000 is Marlies van Diest voorzitter van deze commissie.

De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit in Bussum bestaat nu vijftien jaar. Een goede reden om een kroniek samen te stellen waarin de hoofdrolspelers aan het woord komen en de geschiedenis van de kwaliteit van de openbare ruimte wordt weergegeven. De commissie is in de loop der jaren ontwikkeld tot een gezaghebbend adviesorgaan van de gemeenteraad. Vanaf het beginstadium wordt de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit betrokken bij de planontwikkeling van een bepaald gebied of terrein.

Marlies Van Diest: "Mijn aanstelling als voorzitter in 2000 was een signaal naar de buitenwereld. Een landschapsdeskundige als voorzitter te kiezen, maakte duidelijk dat welstandstoezicht veel meer is dan de gevel van een gebouw. Wij krijgen in Bussum veel architecten van naam binnen wat een kwalitatief hoogwaardige architectuur oplevert in een staalkaart van architectuurstijlen. Het is een waardevolle toevoeging aan de bestaande bebouwde omgeving en andere gemeenten in de regio zijn daar wel een jaloers op."

Op 26 november aanstaande wordt het boekje `Vijftien jaar Commissie Ruimtelijke Kwaliteit' aangeboden aan minister Plasterk in de Vernissage in Bussum. Minister Plasterk is mede-opsteller van de Architectuurnota en bovendien een geboren Bussumer. Het boekje is een uitgave van de Stichting Uitgeverij Noord-Holland uit Wormerveer en zal in Bussum ook in de boekhandel te koop zijn.

Foto: Chiel van Dies. Jaarlijkse fietstocht van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit met het college van B&W en betrokken ambtenaren langs bouwprojecten.