Gemeente Schiedam


November

Programmabegroting vastgesteld

19 november 2008

Programmabegroting vastgesteld

De programmabegroting voor 2009-2012 is afgelopen donderdag vastgesteld door een ruime meerderheid van de raad. Diverse projecten van dit college beginnen gestalte te krijgen in de stad en verschillende nieuwe projecten gaan de komende tijd van start.

Een selectie uit de toezeggingen van burgemeester en wethouders:

Wethouder Siljee zegde toe dat hij openstaat voor het invoeren van de hondenpenning. De middelen die eerder voor Els Inc waren bestemd, zullen nu aan andere podiumkunsten worden besteed. Daarnaast komt er een voorstel over kunst in de openbare ruimte. De motie van het CDA over fietsbeugels wordt overgenomen. Het college doet er zelfs nog een schepje bovenop en zal in de komende twee jaar 221 fietsbeugels in de stad laten plaatsen.
Daarnaast laat het college onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor het aanmeren van historische schepen in de Schie, maar wil allereerst weten wat omwonenden daarvan vinden.

Burgemeester Verver zegde toe dat er extra fietsenstallingen komen tijdens de Winterfeesten en bij andere festivals, waar dat mogelijk is. De burgemeester zegde n.a.v. een motie van het AOV toe een notitie te formuleren over de aanpak van huiselijk geweld. De politie werkt aan een analyse van de geweldsdelicten in Schiedam. Ook zal er worden gekeken of de politie kan worden betrokken bij het project Watch Out. Naast de strafrechtelijke handhaving op hennepkwekerijen zal per 1 januari ook met bestuurlijke handhaving worden gewerkt. Daarbij wordt ernaar gestreefd jaarlijks zeker 50 kwekerijen op te rollen en ontmantelen.

Wethouder Haan zegde toe dat er in 2009 een onderzoek komt naar de mogelijkheid van windturbines, zonnecollectoren en vegetatiedaken op gemeentelijke gebouwen. Dat wordt meegenomen in de nota Klimaatbeleid. Haan kondigde aan dat de Stadsregio nog eind dit jaar met een overzicht van de kosten van gratis openbaar vervoer in de verschillende regiogemeenten komt. Daarna volgt een discussie met de raad over dit onderwerp. Haan wil de strijd bij de Stadsregio blijven aangaan over een tramhalte bij het Nieuwlandplein en gaat aan de slag met snoeiwerkzaamheden om de routes naar sportparken veiliger te maken. De evaluatie van het hondenbeleid is begin volgend jaar is afgerond.

Wethouder Daskalakis zegde toe dat er voor het eind van dit jaar een overzicht van in de stad aanwezige hartdefibrillatoren op de website wordt geplaatst. Ook komt de wethouder binnenkort met voorstellen over uitbreiding van het jongerenwerk. Bij de behandeling van de voorjaars- en zomernota in 2009 zal worden gesproken over extra middelen voor 2010 en verder. Daarnaast komt Daskalakis op korte termijn met informatie over een mogelijke stijging van het aantal werklozen in de stad en het oplopen van schulden e.d. als gevolg van de kredietcrisis. Verder worden de mogelijkheden van een natuurspeeltuin onderzocht, evenals de komst van een jongerenpagina op de website van de gemeente Schiedam.

Wethouder Groene zegde toe dat in de volgende raadsvergadering een voorstel over het zogenoemde vouchersysteem aan de orde zal komen. Met deze tegoedbonnen kunnen bewoners van onder andere Nieuwland geld genereren om de leefbaarheid in hun wijk verder te verbeteren. Daarnaast spreekt het idee van sociale sofas, ingebracht door D66, de wethouder enorm aan. Deze vrolijk versierde kunststofbanken kunnen op plekken in de wijken worden geplaatst als ontmoetingsplek voor buurtbewoners en kunnen zo de sociale cohesie verbeteren.

De raad heeft d.m.v moties en amendementen diverse beleidsuitspraken gedaan. Hier volgt een beknopt overzicht.

De raad stelt via een motie voor in navolging van het advies van de gemeentelijke ombudsman in het jaarverslag over 2005 en 2006 over te gaan tot de instelling van een kleine-klachtenhof, dat bij genoemde klachten op gezamenlijk verzoek van burger en gemeente een onafhankelijk en in hoge mate bindend advies geeft.

Een motie over het in gang zetten van de aanleg van het fietspad tussen de Polderdwarsweg en het bedrijventerrein Rotterdam Noord-West in samenspraak met Rotterdam is aangenomen.

De raad constateert dat groen op daken (of vegetatiedaken) een middel is om luchtkwaliteit te verbeteren. In verschillende gemeenten is met groen op daken geëxperimenteerd. De raad wil onder andere weten wat de ervaringen bij de andere gemeenten zijn en wat de mogelijkheden zijn voor groen op daken in de gemeente Schiedam.

De gemeenteraad verzoekt het college via een motie om te zorgen voor duisternis in het donker. Dat betekent o.a. dat de aanlichting van gemeentelijke monumenten en gebouwen - voor zover in eigendom van de gemeente - tussen 00.00 en 06.00 (automatisch) wordt uitgeschakeld. Ditzelfde wordt aan ondernemers en particulieren verzocht.

Het verbeteren van de dienstverlening aan Schiedamse inwoners en bedrijven wordt organisatiebreed als ontwikkelthema benoemd. In 2009 volgt een gemeentebreed klanttevredenheidsonderzoek. Dit is via een motie aangenomen.

Middels een motie heeft de raad uitgesproken dat het college van burgemeester en wethouders, samen met de colleges van de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Rotterdam met haar deelgemeente Hoek van Holland, voortvarend zal werken aan het realiseren van een Fastferry verbinding tussen Hoek van Holland Maassluis Vlaardingen Schiedam Rotterdam.

De raad verzoekt het college om in samenwerking met de Sociaal Economische Adviesraad én Jong Geluid te verkennen wat er nodig is om te komen tot een gestructureerd aanbod van vakantiewerk en de bemiddeling daarbij tussen jeugd en bedrijven.

Alle basisscholen moeten worden gestimuleerd om op gelijke wijze deel te nemen aan de verkeersproef die volgt na een periode verkeerseducatie, die in de hoogste klassen van de basisscholen wordt gegeven. In Schiedam volgt slechts een schriftelijke proef en een praktijkproef blijft achterwege.

Via een motie wordt verzocht onder de aandacht van de Stadsregio te brengen dat in het kader van de bereikbaarheid en toegankelijkheid van bepaalde maatschappelijk en sociaal belangrijke locaties ook begraafplaatsen met het openbaar vervoer bereikbaar moeten zijn. Daarnaast moeten alle belangrijke punten in de gemeente die van maatschappelijk en sociaal belang zijn worden meegenomen richting de Stadsregio door een inventarisatie hiervan te maken en moeten er onderhandelingen met de vervoerders worden aangegaan binnen de Stadsregio/Vervoersregio om zorg te dragen voor realisatie op korte termijn van o.a. een bushalte bij de Beukenhof.

De Verkenningscommissie Jeugd heeft onder meer aanbevolen om in meerdere Schiedamse wijken huiskamerprojecten op te zetten. Om dit te realiseren is een motie aangenomen om hiervoor financiering ter beschikking te stellen (voor maximaal drie huiskamerprojecten in 2009). Het moet dan gaan om goede en haalbare, door jongeren en/of wijkbewoners gedragen voorstellen.

De raad constateert dat het invoeren van gratis openbaar vervoer nog steeds een zeer grote wens is van de raadsleden omdat dit bijdraagt aan het bestrijden van eenzaamheid van ouderen en goed is voor de economische ontwikkeling, het milieu, de vermindering van het gebruik van de auto en de vermindering van de parkeerdruk. Via een motie is dan ook verzocht om actie te ondernemen die tot concreet resultaat leidt, waardoor gratis openbaar vervoer voor doelgroepen kan worden gerealiseerd. Deze actie moet zodanig plaatsvinden dat de gemeenteraad hierover uiterlijk op -maar het liefst ruim hiervoor- 12 maart 2009 een beslissing kan nemen.

De gemeenteraad vraagt via een motie het college zich in te spannen dat bij de walstroom-projecten voor de binnenvaart, die in het Rotterdamse havengebied worden ondernomen ook de Schiedamse havens worden meegenomen en samen met de gemeente Rotterdam een project walstroom voor de grote vaart te ontwikkelen en daarbij een beroep te doen op Europese middelen.

Via een motie wordt het college verzocht ervoor te zorgen dat in 2009 2 extra jongerenwerkers (2fte) aan de slag kunnen gaan.

De raad wil tevens op korte termijn een voorstel van het college voorgelegd krijgen dat het mogelijk maakt om in 2009 daadwerkelijk met de realisatie van een jongerenvoorziening in Noord te starten.

In overleg met (de besturen van) het basisonderwijs wordt het college verzocht te stimuleren dat een proef met de zogenaamde Loopbus wordt gehouden. De loopbus is een veilige, leuke en vooral gezonde manier voor kinderen om naar school te gaan en bestaat uit een groep kinderen die onder begeleiding van tenminste twee getrainde ouders naar school loopt. De bus loopt een vaste route en pikt langs de route kinderen op die bij een loopbushalte staan te wachten.

Via een amendement draagt de raad het college op een stimuleringregeling te ontwikkelen voor de aanschafkosten en het gebruik van hartdefibrillatoren.

Met raadsvoorstel VR 112 van 2008 over de programmabegroting 2009 wordt voorgesteld de programmabegroting 2008 te wijzigen en een bedrag van 680.000,-- te storten in een reserve dienstverleningsconcept. Via een amendement wordt gezorgd dat dit zodanig wordt gewijzigd dat 70% in de reserve dienstverleningsconcept gehandhaafd blijft en 30% direct beschikbaar komt om als eerste dekking te fungeren voor het Schiedamse sportbeleid, zoals voorgesteld in de conceptbeleidsnota Een leven lang sport en bewegen.

Klik hier voor meer informatie.