D66

Stop subsidiëring nauwelijks effectieve re-integratietrajecten

20 november 2008

D66-Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya wil dat het kabinet geen geld meer uitgeeft aan re-integratietrajecten voor werklozen. Uit onderzoek van kenniscentrum Nicis Institute blijkt dat door de 1,5 miljard euro die gemeenten vorig jaar van het kabinet kregen, de kans op werk met slechts 3 procent is gegroeid. Koser Kaya heeft al vaker haar twijfels geuit over de effectiviteit van investeringen in re-integratie. Zij pleit voor andere maatregelen om meer mensen aan het werk te krijgen.

Vraagtekens bij effectiviteit

Uit het onderzoek komt naar voren dat het aan een vaste baan helpen van een werkloze 537.000 euro kost. Koser Kaya: "Ik vind het niet de moeite waard hier zoveel geld in te steken. Wij stellen al langer onze vraagtekens bij de effectiviteit van loonkostensubsidies en re-integratietrajecten. Dit onderzoek laat nog maar eens zien dat die dus ook ver te zoeken is."

Lastenverlichting creëert meeste banen

D66 meent dat andere maatregelen wel meer mensen aan het werk helpen. De sociaal-liberalen bezuinigden in hun tegenbegroting van afgelopen najaar al op het re-integratiebudget voor gemeenten. "Om meer mensen aan het werk te krijgen, kiezen wij voor lastenverlichting in de onderste schijven. Dat creëert de meeste banen", aldus Koser Kaya. In de doorrekening van die plannen door het Centraal Planbureau pakte die maatregel gunstig uit.

De Tweede Kamer praat vandaag met minister Donner (Sociale Zaken, CDA) over het plan van aanpak voor re-integratie.

---