Politie Drenthe

Politie vindt begraven foetus in Bargerveen

Politie zoekt nabestaande(n) menselijk drama

Klazienaveen, 20-11-2008

Begin november stuitte een wandelaar in het natuurgebied Bargerveen bij Klazienaveen op een opmerkelijke vondst. In een stil hoekje van het Bargerveen trof hij een soort monumentje aan, gemaakt van kunstbloemen en waxinelichtjes. Omdat het hem aan een grafje deed denken, seinde de man de politie in.

aantreffen foetus
In overleg met rechercheurs van de forensische opsporing (de vroegere technische recherche), groeven zij daar een heel klein kistje op, waarin de stoffelijke resten van een foetus bleken te zitten. Na zorgvuldig het grafje geruimd te hebben werd na overleg met het openbaar ministerie besloten de foetus door het NFI te laten onderzoek om te kijken hoe oud deze was en of er sprake is geweest van een strafbaar feit.

menselijk drama
Het kistje vormt het tastbare bewijs van een menselijk drama, dat zich vermoedelijk al een paar jaar geleden afspeelde. Uit onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bleek dat er geen sprake is van een strafbaar feit. De foetus, die vermoedelijk al een paar jaar geleden is begraven, is hoogstwaarschijnlijk niet levensvatbaar geboren en was tussen de 16 en 18 weken oud. Ook is er geen sprake van een overtreding van de Wet op de lijkbezorging, waarin de regels voor het begraven zijn opgenomen. Het is dus niet zo dat we iemand zoek op verdenking van strafbare feiten.

nabestaanden
Rest de vraag wie de foetus in het uitgestrekte Bargerveen heeft begraven. We willen het dolgraag weten. Want van strafbare feiten mag dan geen sprake zijn, de foetus is wel opgegraven en naar het NFI gebracht, waar het nu wordt bewaard. Gezien de staat van onderhoud van het monumentje denken we dat het nog vrij recent is bezocht. Mede daarom willen we zo graag met de nabestaanden in contact komen, om met hen te overleggen waar een eventuele nieuwe begraafplek kan worden gevonden.

geen reactie
Op de plaats van het grafje werd een bericht achtergelaten voor de nabestaanden waarin zij verzocht werden kontakt met de politie op te nemen om o.a. hun relaas te horen en om de foetus te herbegraven. Tot op heden werd hier niet op gereageerd.

Voor eventuele tips kunt u bellen met 0900-8844.

Wilt u meer informatie over dit bericht of wilt u in contact komen met de voorlichter van Politie Drenthe, dan kunt u bellen met 06-52528707