ABVAKABO FNV

Bond tekent cao nieuwe postbedrijven niet

ABVAKABO FNV heeft het akkoord voor een sectorcao voor de nieuwe postbedrijven niet ondertekend. Vorige week sloten de overige bonden BVPP, CNV Publieke Zaak, CNV Bedrijvenbond en FNV Bondgenoten dit akkoord met de postbedrijven Sandd en SelektMail.

In april 2008 werd na lang onderhandelen een `'beginselakkoord'' gesloten. Toen al kon ABVAKABO FNV zich niet vinden in de strekking van het akkoord. Het zou te weinig zekerheid bieden om daadwerkelijk tot een cao te komen. Na het niet ondertekenen van het beginselakkoord, was de vakbond vanaf oktober ook niet welkom bij de onderhandelingen over de sectorcao. Pas aan het eind ontving ABVAKABO FNV een uitnodiging, maar onder de voorwaarde dat de bond het beginselakkoord alsnog zou ondertekenen.

Het grootste probleem voor ABVAKABO FNV is dat er vanaf de ingangsdatum van de cao (= datum volledige liberalisering postbedrijven) nog niemand onder de cao valt. De postbezorgers van deze bedrijven hebben immers geen arbeidsoverkomst maar worden op basis van stukloon betaald. Pas als de nieuwe postbedrijven bezorgers met arbeidsovereenkomsten in dienst nemen, heeft de cao effect. Dat moet worden geregeld met een zogeheten ingroeimodel. En dit ingroeimodel is er nog steeds niet.

Meer toelichting en informatie lees je in de nieuwsbrief.