Gemeente Breda

Minister Rouvoet opent Centrum voor Jeugd en Gezin Breda

Klik hier voor vergroting.

Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin opent maandag 24 november samen met leerlingen van de Brede School Geeren-Noord, wethouder Heerkens en gedeputeerde Van Haaften het eerste inlooppunt van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Breda.

Het centrum is tijdelijk gevestigd in verzorgingshuis Raffy aan de Bernard de Wildestraat, in combinatie met het consultatiebureau. Alle ouders, kinderen, jongeren tot 23 jaar, professionals en vrijwilligers die met jonge mensen werken kunnen bij het CJG terecht met vragen over opvoeden en opgroeien.

Eén centraal punt

Opvoeden en opgroeien is leuk, uitdagend en spannend, maar kan soms ook teveel zijn. Het CJG Breda is er voor ouders, verzorgers, kinderen en jongeren en ondersteunt van kraamtijd tot zelfstandigheid. Vanaf 24 november kunnen mensen op één punt in Breda terecht met al hun vragen. Maar ook voor het delen van ervaringen, elkaar ontmoeten en voor hulp door deskundigen zet het CJG Breda de deuren open. Het centrum is 24 uur per dag bereikbaar via telefoon (076) 523 72 22 of via internet www.cjgbreda.nl. De openingstijden zijn maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Samenwerken

Om de hulp aan en zorg voor ouders, kinderen en jongeren binnen het CJG Breda goed op elkaar af te stemmen, werken verschillende instanties samen: jeugdgezondheidszorg (consultatiebureaus en GGD), opvoedondersteuning, gezinscoaching, delen van het maatschappelijk werk en de Zorg Advies Teams in het onderwijs. Het is ook de bedoeling dat de hulpverlening in gezinnen zelf versterkt wordt. Het CJG gaat ervan uit dat opvoeden niet alleen een verantwoordelijkheid is van ouders, maar ook van school en buurt. Iedereen moet er terecht kunnen met vragen over opgroeien en opvoeden, daarvoor hoef je geen `probleemgezin' te zijn. Als blijkt dat intensieve hulp nodig is, regelt een medewerker van het CJG een afspraak met Bureau Jeugdzorg. Voorkomen moet worden dat ouders, kinderen en jongeren hun verhaal bij verschillende hulpverleners steeds opnieuw moeten doen.

Avicenna

Met de opening van het CJG start ook het project Avicenna. Avicenna ondersteunt hulpverleners en allochtone gezinnen met kinderen tot 12 jaar die te maken hebben met lichamelijke of psychische problemen. Het CJG Breda biedt ook onderdak aan Avicenna. Vervolg De komende drie jaar wil de gemeente vier inlooppunten realiseren van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Drie inlooppunten van het centrum voor kinderen tot 12 jaar komen onder één dak met het consultatiebureau in drie nieuw te bouwen brede scholen in de Haagse Beemden (2009), Hoge Vucht (2010) en Zuid-West (2011). Voor de groep jongeren tot 23 jaar denkt het college aan één stedelijk inlooppunt. Bij de nadere invulling daarvan wil de gemeente jongeren zelf betrekken.

Breda, 20 november 2008