UMC Utrecht


Catharijneprijs voor prof. dr. Grobbee

Op de tweejaarlijkse Catharijneconferentie ontvangt klinisch epidemioloog prof. dr. Rick Grobbee vandaag de Catharijneprijs van het UMC Utrecht. Hij krijgt de prijs voor zijn baanbrekend klinisch-epidemiologisch onderzoek naar de oorzaken, preventie en behandeling van cardiovasculaire aandoeningen. Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden.

Grobbee is bekend om zijn onderzoek naar de invloed van voedingsbestanddelen op hart en vaten zoals zout, koffie en oestrogenen van plantaardige oorsprong. Grobbee publiceerde het indrukwekkende aantal van meer dan achthonderd wetenschappelijke artikelen die samen meer dan 27.000 maal geciteerd werden. Daarbij begeleidde hij nu al meer dan honderd promovendi. Hij ontving diverse internationale prijzen als erkenning voor de kwaliteit van zijn wetenschappelijk werk zoals eerder dit jaar de Prevention Award van de German Cardiac Society en de German Heart Foundation.

Rick Grobbee (52) is sinds 1996 hoogleraar in de Klinische Epidemiologie aan de Universiteit Utrecht. Tevens is hij directeur van het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde dat onderzoek doet naar cardiovasculaire ziekten, infectieziekten, ziekten van de luchtwegen, kanker, geestelijke gezondheid en theoretische epidemiologie.

Verder krijgt dr. Maroeska Rovers morgen de Elisabeth von Freyburgpenning voor succesvolle jonge onderzoekers. Rovers bedacht methodes om in grote groepen patiëntgegevens subgroepen op te sporen. Zo is zichtbaar te maken dat een kleine groep patiënten baat kan hebben bij een behandeling die niet werkzaam is bij de groep als geheel. Haar onderzoek is van groot belang voor kinderen met een acute oorontsteking.

De Catharijne Stichting is voor het UMC Utrecht de overkoepelende instantie voor het verwerven en beheren van goede-doelen donaties voor wetenschappelijk onderzoek.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Ilse van Wijk en Linda Minnen, tel. 088 7556371 of 7558580. Buiten kantooruren via 088-755 5555
donderdag 20 november 2008