Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Commissie Van Rijn biedt advies aan over Nationale Hypotheek Garantie

20-11-2008

Vandaag heeft drs. M.J. van Rijn het eindadvies van de Commissie Toekomst Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aangeboden aan minister E.E. van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie. De minister heeft het advies doorgestuurd naar de Tweede Kamer.

Het advies is gemaakt in opdracht van van het ministerie van WWI en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten vanwege de gezamenlijk wens om de doelstelling en de risico's van het instrument NHG in de context van de huidige woningmarkt helder in beeld te brengen.

Alle in de commissie vertegenwoordigde partijen, maar ook de geraadpleegde externe partijen onderschrijven het belang van het instrument NHG in het verleden, maar ook voor de toekomst. De NHG heeft volgens de commissie bijgedragen aan de ontwikkeling van een stabiele en betrouwbare koopwoningenmarkt en de norm gezet voor een veilige en verantwoorde financiering van het eigen woningbezit. Recente ontwikkelingen op de financiële markten tonen aan hoe belangrijk dit is. Dat moet volgens de commissie dus zo blijven.

De commissie adviseert het goede van het instrument Nationale Hypotheek Garantie te behouden, de achtervangpositie van gemeenten aan te passen en het volkshuisvestelijk karakter van het instrument te versterken.

Minister Van der Laan en de VNG zullen over het advies nader bestuurlijk overleg voeren, waarna de Tweede kamer wordt geïnformeerd.

Zie ook:


* Advies Cs van Rijn 'Toekomst Nationale Hypotheek Garantie'
* Aanbiedingsbrief minister Van der Laan aan de Tweede Kamer