VVD


20-11-2008

EP sluit Europa voor kenniswerkers

Conservatieven en Socialisten slaan de plank mis.

Vandaag heeft het Europees Parlement zich uitgesproken over de introductie van de zgn. Blue Card. Met de Blue Card, die misschien nog wel het best omschreven zou kunnen worden als een Europese variant van de Amerikaanse Green Card, wordt beoogd hoogopgeleide werknemers van buiten de EU aan te trekken om op deze wijze de Europese concurrentiepositie een 'boost' te geven.

Na de stemming van zojuist kan echter gesteld worden dat deze 'boost' voorlopig uit zal blijven. Door tal van wijzigingsvoorstellen van zowel de Conservatieven (EPP) als de Socialisten (PSE) is de Blue Card volledig uitgekleed. In deze vorm zal de Blue Card op geen enkele wijze van toegevoegde waarde zijn.

VVD Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert: "Een gemiste kans! Vandaag hadden we kunnen laten zien dat we daadwerkelijk ambitie hebben als het gaat om het Europese concurrentievermogen. Feit is dat een ruime meerderheid van de hoogopgeleide werknemers naar de VS, Canada of Australië emigreert. Willen we die trend keren dan moeten we ambitieus zijn. Conservatieven zijn niet in staat gebleken dit voorstel als zodanig te beoordelen terwijl het hier overduidelijk niet gaat om het grootschalig toelaten van kansarme immigranten. Socialisten, die tranentrekkende woorden spreken als we proberen de illegale immigratie aan te pakken, hebben zich in deze laten leiden door de welbekende vakbondsreflexen. Opvallend, want de markt schreeuwt om hoogopgeleide werknemers van 'buiten'. Vorige week nog werd bijvoorbeeld bekend gemaakt dat van de 13.200 huidige vacatures in de Nederlandse technologische industrie, er slechts 2.850 kunnen worden vervuld door werkzoekenden in Nederland. Voor de toekomst blijven voortdurende bijscholing en immigratie van vakpersoneel onontbeerlijk."