Gemeente Bodegraven

Burgemeester en politie waarschuwen voor vuurwerk

Kijk uit met vuurwerk! Dat is de boodschap die burgemeester Lokker en het politieteam Bodegraven-Reeuwijk aan het einde van 2008 mee willen geven aan alle inwoners. Nu, ruim een maand voor het einde van 2008, komen er al klachten bij de politie binnen over het vroegtijdig afsteken van (zwaar) vuurwerk, veelal illegaal vuurwerk. Oud en nieuw komt er weer aan en dat betekent naast nieuwe voornemens en oliebollen, ook dat er weer vuurwerk wordt afgestoken. De klachten die binnen komen gaan voornamelijk over illegaal, zwaar vuurwerk, zoals vuurwerkbommen: zelfgemaakte bommen van vuurwerk en ander kruit, die erg gevaarlijk zijn. De kans op letsel is veel groter doordat lontjes te kort kunnen zijn, vuurwerk beschadigd kan zijn of het vuurwerk anders kan reageren dan verwacht en zelfs kan ontploffen.

Lokker wijst er op dat vuurwerkbommen en ander illegaal vuurwerk behalve gevaarlijk, ook strafbaar zijn. Zeker als er sprake is van lichamelijk letsel, brand of materiële schades kunnen de straffen hoog oplopen. De straffen op het maken en in bezit hebben van illegaal vuurwerk lopen uiteen van geldboetes tot taakstraffen. Op handel in illegaal vuurwerk staan zelfs gevangenisstraffen. `Het is toch zeker niet de bedoeling met een strafblad het nieuwe jaar in te gaan,' aldus Lokker.

`Illegaal vuurwerk is gevaarlijk spul, zowel voor degene die het afsteekt als voor de omstanders. Vuurwerk dat in Nederland toegestaan is, is voorzien van een Nederlandse gebruiksaanwijzing. Let daarop als je vuurwerk koopt, om zo problemen en letsel te voorkomen', benadrukt de burgemeester.

De politie zal de komende maanden weer extra controleren om de overlast van vuurwerk zo veel mogelijk te beperken. Met de inzet van extra politiemensen zal intensiever worden gesurveilleerd op overtreders. Tevens zet de politie camera's in tegen de vuurwerkoverlast. Burgemeester Lokker roept alle burgers op actief mee te helpen in de bestrijding van illegaal vuurwerk: `Ziet u iemand vuurwerk afsteken of heeft u overlast, neem dan contact op met de politie. Zij kunnen direct optreden en ongelukken of problemen voorkomen'. De politie is te bereiken via tel. 0900 8844 of anoniem via 0800 7000. Alleen als u een vernieling ziet plaatsvinden, belt u met 112.

Het afsteken van vuurwerk mag alleen op 31 december van 10 uur 's ochtends tot 2 uur 's nachts.