Gemeente Den Haag

Mogelijk viaduct bij Den Haag Centraal voor RandstadRail Erasmuslijn (18 november)

Nieuwe variant wordt onderzocht:

De gemeente onderzoekt of de RandstadRail Erasmuslijn tussen Den Haag Centraal en Rotterdam kan vertrekken vanaf een nieuw te bouwen perron boven het busplatform. De RandstadRail rijdt dan via een viaduct boven de treinsporen en het Prins Bernardviaduct aan de zuid-west zijde Den Haag Centraal binnen. Dit heeft wethouder Peter Smit (Verkeer) vandaag laten weten. De nieuwe halte zal Haags Startstation Erasmuslijn (HSE) gaan heten en is nodig omdat de perrons 11 en 12, waar de RandstadRail nu aankomt, in 2011 weer in gebruik worden genomen door de NS.

De mogelijkheid om het Haags Startstation Erasmuslijn boven het busplatform te realiseren wordt de komende weken verder uitgewerkt. De eerder voorgestelde tunnel onder spoor 11 en 12 en een perron op het niveau van het busplatform waarbij het spoor het Prins Bernard Viaduct kruist zijn vanwege veiligheids- en financiële aspecten niet haalbaar gebleken. Daarom worden beide varianten niet langer meegenomen in het onderzoek. Het is de verwachting dat de onderzoeken eind dit jaar zijn afgerond. Het college van burgemeester en wethouders kan dan op basis van de onderzoeksuitkomsten een besluit nemen.

Den Haag Nieuw Centraal

Het Haags Startstation Erasmuslijn is onderdeel van Den Haag Nieuw Centraal dat bestaat uit: de verbouwing van de stationshal, de modernisering van het winkel- en dienstencentrum New Babylon de bouw van kantoren en woningen op het Koningin Julianaplein, de ontwikkeling van het Anna van Buerenplein tot een aantrekkelijk en multifunctioneel ontmoetingspunt, de overbouwing van het busplatform en de herinrichting van de openbare ruimte.

Meer informatie

Meer informatie over de verbouwing van het stationsgebied is te vinden op de website www.denhaagnieuwcentraal.nl