Gemeente Alphen aan den Rijn

intern onderzoek: gemeente heeft correct gehandeld

BING bevestigt intern onderzoek: gemeente heeft correct gehandeld

Uit het onderzoek van Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) is gebleken dat de gemeente Alphen aan den Rijn de handelingen rondom het uitzetten van 3 miljoen euro bij Landsbanki financieel rechtmatig zijn uitgevoerd.

Het liquiditeitsbeheer bij de gemeente was volgens het onderzoek nauwkeurig gereglementeerd en de regels zijn door betrokken Alphense ambtenaren strikt nageleefd. Dat blijkt niet alleen geconstateerd te zijn door de interne controle, maar ook door de Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Ook de portefeuillehouder Financiën Paul Schings heeft naar de mening van BING zorgvuldig gehandeld. Volgens BING zijn er namelijk geen risicosignalen geweest die aanleiding zouden hebben moeten geven om stringenter te handelen dan volgens de voorgeschreven regels. Wel doet BING de aanbeveling om het treasurystatuut in de toekomst op enkele punten bij te stellen; er moeten bepalingen opgenomen worden ten aanzien van risicospreiding en limietbedragen. Ten aanzien van de rating adviseren zij voorlopig uitsluitend geld uit te zetten bij Nederlandse banken. BING deed het onderzoek naar het handelen van de gemeente Alphen aan den Rijn rond de deposito's in IJsland op verzoek van de gemeenteraad en het college. Het rapport wordt aan de gemeenteraad aan geboden.

Het college heeft deze week het besluit genomen om ingezette juridisch traject te vervolgen en in beroep te gaan tegen het Koninklijk Besluit dat de gemeente verhindert om de 3 miljoen tegoed van de Landsbanki terug te halen. De gemeenteraad wordt hierover geïnformeerd op 27 november a.s.

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft in oktober beslag laten leggen op bezittingen van Landsbanki om daarmee een deel van het geld dat daar in depositos gestald was terug te kunnen krijgen. Met een Koninklijk Besluit vernietigde het rijk afgelopen week het besluit om een volgende stap te zetten bij het terughalen van die gelden. De gemeente wil de rechtmatigheid van het Koninklijk Besluit nu toetsen bij de bestuursrechter (de Raad van State). Het college heeft vanaf het begin aan aangegeven het rijk niet voor de voeten te willen lopen, maar ook zijn rechten niet zomaar op te willen geven.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn