Gemeente Den Haag

Actieplan omgevingslawaai vastgesteld

De gemeente Den Haag gaat de belangrijkste geluidsknelpunten in de stad aanpakken. Dit staat in het Actieplan Omgevingslawaai 2008-2013. In dit actieplan staat beschreven welk beleid de gemeente wil uitvoeren om geluidshinder in de stad terug te dringen. In het actieplan zijn 50 plaatsen opgenomen waar de geluidsbelasting van woningen (ongeveer 1.600) hoger is dan het maximaal toegestane niveau van 68 decibel (dB).

Maatregelen
Aanpassingen aan de weg (zoals stil asfalt), woningisolatie en het aanpakken van verkeersknelpunten. Dit zijn enkele oplossingen om de geluidsknelpunten in de stad aan te pakken. Een groot aantal knelpunten ligt binnen het centrum. Na de invoering van het verkeerscirculatieplan zijn deze grotendeels opgelost. Naast een positief effect op de luchtkwaliteit draagt het verkeerscirculatieplan dus ook bij aan het verminderen van de geluidshinder die inwoners van het centrum ondervinden van het autoverkeer.

Aanpak bij de bron
De gemeente Den Haag wil ook de lawaaibronnen zelf aanpakken, bijvoorbeeld door het gebruik van stille banden en stillere motoren te stimuleren. Omdat Den Haag dat niet alleen kan, wil de gemeente samen met andere steden een lobby opzetten om ook op Europees niveau te komen tot afspraken om het verkeers- en industrielawaai terug te dringen.

Geluidskaarten
Voor de totstandkoming van het Actieplan heeft het college van burgemeester en wethouders in oktober 2007 geluidskaarten voor Den Haag vastgesteld. Deze kaarten geven inzicht in de geluidsbelasting die wegverkeer, spoorwegen en bedrijventerreinen op woningen hebben. De geluidskaarten laten ook zien hoeveel Hagenaars aan een bepaalde geluidsbelasting worden blootgesteld. Naar aanleiding van deze kaarten is het actieplan opgesteld.

Inzage
Alle maatregelen zijn te lezen in het Actieplan Omgevingslawaai, dat vanaf 24 november 2008 gedurende 8 weken voor inspraak ter inzage ligt op de stadsdeelkantoren. In die periode kan iedereen schriftelijk zijn of haar zienswijze op het plan bij de gemeente indienen. Het Actieplan is dan ook in te zien op de gemeentelijke website: www.denhaag.nl/geluid.