Onderzoek CNV BedrijvenBond: kerstbonus wordt niet ingezet voor crisis

20/11/2008 15:04

CNV Bedrijvenbond

Tachtig procent van de werknemers is niet van plan de decemberbonus dit jaar anders te besteden dan in 2007, toen er nog geen sprake was van een economische crisis. Dit blijkt uit een enquete van de CNV BedrijvenBond onder haar leden. "Mensen merken nu nog niet direct iets van de crisis op hun bankrekening. Als we dit vertrouwen in de economie in 2009 vasthouden, is dat een belangrijke drager voor het economisch herstel", zegt Jaap Jongejan, voorzitter van de CNV BedrijvenBond. "Ik zie dit als een signaal voor de politiek om alles op alles te zetten om dit vertrouwen in de economie te behouden, oftewel houd de werknemers buiten schot."

Bijna de helft (43 procent) van de mensen zegt de decemberbonus hard nodig te hebben. Het merendeel van dit geld gaat op aan grote aankopen (zoals een auto of een vaatwasser), de studie van de kinderen of noodzakelijke investeringen in het huis. Dertig procent van de mensen zet het geld op de spaarrekening. Overigens gaf een derde van de CNV BedrijvenBond leden aan helemaal geen decemberbonus of dertiende maand te ontvangen.

Feestdagen

Drie kwart van de werknemers gaat, ondanks de crisis, de feestdagen dit jaar niet anders vieren dan vorig jaar. Als de mensen wel bezuinigen vanwege de crisis dan doen zij dat vooral op de aanschaf van luxe artikelen en cadeaus.

De enquete werd de afgelopen weken ingevuld door leden van de CNV BedrijvenBond tijdens bijeenkomsten in het land over het arbeidsvoorwaardenbeleid 2009. "Uit deze bijeenkomsten sprak een enorme solidariteit. Veel werknemers met een vast contract blijken zich nog geen grote zorgen te maken om hun eigen baan. Wel zijn ze bezorgd over collega's met tijdelijke contracten en uitzendkrachten. Ik merkte een enorme bereidheid om mee te denken hoe we met zijn allen kunnen voorkomen dat deze mensen de dupe worden van de crisis. Wat werknemers willen is inspraak bij hun werkgever en een overheid die hun inzet waardeert", aldus Jongejan.





http://www.cnvbedrijvenbond.nl

http://www.cnv.net