Gemeente Venlo


Extra impuls voor bewonersinitiatieven

20-11-2008

Venlo krijgt van het ministerie van Wonen, Werken en Integratie een extra financiële impuls om bewonersparticipatie te ondersteunen. Hij Rijk stelt voor de jaren 2008, 2009 en 2010 jaarlijks een bedrag van EUR 300.000 beschikbaar om de onderlinge betrokkenheid, betrokkenheid bij de directe leefomgeving en een verdere ontwikkeling van netwerken op buurt en wijkniveau te bevorderen.

Venlo heeft voor de periode tot 1 april 2009 drie prioritaire wijken aangewezen, namelijk Venlo-Oost, Klingerberg en Vossener. Tot 1 april kunnen alleen bewoners uit deze wijken initiatieven indienen. Voor elk van de drie wijken geldt een maximum bedrag van EUR 70.000 per jaar. Na 1 april 2009 kunnen alle wijken plannen indienen voor het resterende budget. Vanaf 2010 kunnen ook de wijken in Arcen en Velden gebruik maken van het extra geld voor bewonersinitiatieven.

Er is een speciaal vouchersysteem ontwikkeld om de betaling van de bewonersinitiatieven te regelen. Een voucher is een soort waardebon die verstrekt wordt aan een initiatiefnemer met een goed idee, gericht op verbetering van de leefbaarheid en de sociale cohesie in de wijk. Als het idee wordt gerealiseerd, worden de kosten via de voucher vergoedt.

Het is nadrukkelijk de bedoeling dat de initiatieven van de bewoners zelf komen. De initiatiefnemer moet ook zelf aantonen dat er voldoende animo in de wijk is voor het idee.
De plannen worden beoordeelt door een adviesplatform. Dit adviesplatform bestaat uit leden van de wijkoverleggen en bewoners uit de betreffende wijk. Na beoordeling brengt het adviesplatform een advies uit aan het college van B&W over de uitvoering van het idee en het toekennen van een voucher.

Alle regels rondom het vouchersysteem zijn vastgelegd in de subsidieverordening vouchers bewonersinitiatieven'. De gemeenteraad neemt hierover in december een beslissing. Bewoners kunnen nu dus nog geen ideeën indienen. Na de beslissing van de gemeenteraad zal het adviesplatform opgericht worden in overleg met de wijkoverleggen. Ook wordt er een communicatiecampagne opgestart om voor iedereen duidelijk te maken waar ze met welke initiatieven terecht kunnen.