Rechtbank Leeuwarden


OM ontvankelijk in openlijk geweld zaak Balk

De politierechter heeft op 20 november 2008 het openbaar ministerie ontvankelijk in de vervolging verklaard. Op de eerste zitting op 7 november 2008 had de raadsman van twee van de drie verdachten de niet-ontvankelijkheid van het openbaar ministerie bepleit. De raadsman voerde dit pleidooi omdat een verklaring van een getuige niet in het hoofdproces-verbaal zat.

De officier van justitie vond dat het openbaar ministerie wel ontvankelijk was. Eén van de redenen was dat de betreffende getuige opnieuw was gehoord. Die verklaring bevindt zich wel in het dossier.

De politierechter besloot de zaak aan te houden en schriftelijk uitspraak te doen. De politierechter oordeelde dat uit de stukken gebleken is dat noch uit het onderzoek van het Bureau Interne Veiligheid, noch op andere gronden aannemelijk is geworden dat politie of openbaar ministerie hebben getracht ontlastend materiaal buiten de stukken te houden of de rechterlijke controle op de opsporing te verhinderen. Voorts is de politierechter van oordeel dat het nadeel klein is, omdat het huidige dossier compensatie biedt voor het gemis van de wijzigingen in de eerste verklaring.

Nu het openbaar ministerie ontvankelijk is, zullen de zaken op een nader te bepalen zitting worden behandeld. Ook de zaak tegen de derde verdachte zal dan worden voortgezet.

LJ Nummer

BG4898

Bron: Rechtbank Leeuwarden Datum actualiteit: 20 november 2008 Naar boven