RMU bezorgt minister Ter Horst bouwsteen voor waardencatalogus

20/11/2008 15:17

Reformatorisch Maatschappelijke Unie

Het kabinet werkt aan een waardencatalogus. De RMU geeft graag een bijdrage aan het herstel van de balans tussen rechten en plichten. De RMU zal daarom de Waarden & Normen Wijzer laten bezorgen bij minister Ter Horst. Deze wijzer geeft een principiële en praktische uitwerking van waarden en normen gebaseerd op de Tien Geboden.

De overheid wil vastleggen wat zij verstaat onder goed burgerschap. Het kabinet is daarom begonnen met de opzet van een waardencatalogus. Dit heeft minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken laten weten in een interview. De RMU vindt dit een prima idee.

Reeds vijf jaar geleden gaf de RMU hiervoor een passende voorzet met de Waarden & Normen Wijzer. Drie kernwaarden vanuit de Bijbel zijn daarin opgenomen: rentmeesterschap, dienstbaarheid en rechtvaardigheid. De wijzer belicht niet alleen de principiële, maar ook de praktische kant van waarden en normen met een vertaling van waarden naar normen en vervolgens naar praktisch handelen. De RMU heeft de wijzer toegespitst op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de mens in arbeid en beroep. De wijzer is echter toe te passen op alle terreinen van het leven.

Dat deze wijzer in een behoefte voorziet blijkt wel uit het feit dat er inmiddels ruim honderdduizend exemplaren zijn verspreid. Tevens is de wijzer in het Engels beschikbaar.

De RMU geeft graag gehoor aan de oproep om een bijdrage te leveren aan goed burgerschap. De Waarden & Normen Wijzer vormt een uitstekende aanzet voor de te ontwikkelen waardencatalogus. De wijzer zal daarom worden aangeboden aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Door deze actie wil de RMU de Waarden & Normen Wijzer opnieuw onder de aandacht brengen.





http://www.rmu.org