Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Tweede Kamer stemt in met onvolmaakte wet

De Tweede Kamer gaat akkoord met de invoering van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten per 1 januari. Dit is gebeurd ondanks het feit dat de dreigende problemen met afbakening en uitvoering nog niet voldoende zijn opgelost. Honderdduizenden mensen dreigen hierdoor ten onrechte geen toeslag te krijgen. Invoering van de wet per 1 januari vindt de CG-Raad onzorgvuldig. Uitstel van de regeling tot de problemen zijn opgelost, was een veel betere en voor de hand liggender keuze geweest.

Het kabinet heeft in het laatste debat van 19 november wel aangekondigd dat er volgend jaar gewerkt gaat worden aan verbetering van de afbakening. Zo komt er een commissie van deskundigen die voor 1 juni met de eerste voortgangsrapportage komt. Verder gaat het ministerie van VWS onderzoeken of gemeenten toch op korte termijn gegevens over gebruikers van WMO-hulpmiddelen kunnen aanleveren. Ook heeft de staatssecretaris toegezegd dat ze wil nagaan of alternatieve bestanden gebruikt kunnen worden om ontbrekende mensen te vinden. Bijvoorbeeld van de gehandicaptenparkeerkaart. In het uiterste geval wil zij mensen in 2011 met terugwerkende kracht een toeslag verlenen.

Noodplan

De CG-Raad heeft onlangs nog een noodoplossing voorgesteld voor de problemen met de afbakening. Namelijk: het tijdelijk in stand houden van het chronisch ziekenforfait in de huidige Buitengewone Uitgavenregeling. Deze oplossing heeft het kabinet niet overgenomen. Staatssecretaris van Financiën De Jager heeft echter wel toegezegd, dat als de afbakening problemen blijft opleveren deze mogelijkheid zal worden onderzocht. De CG-Raad vindt echter dat Financiën nu al voorbereidingen moet treffen voor het geval dit gaat spelen.

Verslechtering BU

Bijna ongemerkt is in het debat ook nog de groep beperkt die voor de lage drempel in de Buitengewone Uitgaven-regeling (BU) in aanmerking komt. De grens is verlaagd van een inkomen van 40.000 naar 38.000. Dit is gebeurd op initiatief van het CDA. Daarmee wilde de partij geld vrijspelen voor een andere maatregel. Namelijk: de toezegging van het kabinet dat iedereen de Eigen Bijdragen AWBZ over 2008 nog kan aftrekken binnen de BU. Ook als men deze berekening pas in 2009 van het CAK heeft ontvangen.

Uitvoering

Kamerbreed zijn er opnieuw zorgen geuit over de uitvoering. Het kabinet probeerde deze zorgen weg te nemen door aan te geven dat VWS bij de uitvoering meer zeggingskracht krijgt. Het ministerie kan ingrijpen of sancties opleggen als de betrokken partijen niet aan hun verplichtingen voldoen. Bijvoorbeeld aan het CAK - dat de toeslagen moet uitkeren - of de zorgverzekeraars en het CIZ, die gegevens moeten aanleveren.

De officiële stemming over de wet is dinsdag. Maar het staat nu al vast dat hij wordt aangenomen. Vervolgens is het aan de Eerste Kamer om te bepalen of invoering van de wet per 1 januari 2009 acceptabel is.

(Geplaatst: 20 november 2008)

---