Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Compensatie Eigen Risico Zorgverzekeringswet (CER 2008)

Onterecht geen 47 euro? Wat kunt u doen?

Mensen die vinden dat ze recht hebben op de toeslag van 47 euro maar deze niet automatisch krijgen, kunnen bij het CAK zelf een aanvraag Compensatie Eigen Risico Zorgverzekeringswet indienen. Wordt de aanvraag afgewezen of niet in behandeling genomen, dan kan de aanvrager bezwaar aantekenen. De CG-Raad heeft twee voorbeeld-bezwaarschriften gemaakt:


* Voorbeeld bezwaarschrift tegen afwijzing aanvraag
* Voorbeeld bezwaarschrift tegen niet beslissen op aanvraag

Chronisch zieken en gehandicapten hebben in veel gevallen recht op compensatie van het eigen risico van 150 euro in de Zorgverzekeringswet. Zij kunnen onder bepaalde voorwaarden 47 euro terugkrijgen. Voor de eisen zie www.cg-raad.nl/meldpunt47euro/ of www.hetcak.nl, klik op Compensatie eigen risico.

Automatisch bericht

Het CAK keert de compensatie van het eigen risico uit in het vierde kwartaal van 2008. Als u volgens het CAK op grond van artikel 118a Zorgverzekeringswet in aanmerking komt voor de 47 euro Compensatie Eigen Risico (CER 2008), dan krijgt u hierover automatisch (ambtshalve) een beschikking thuisgestuurd (het CAK heeft deze beschikkingen in september verzonden). U hoeft hiervoor dus in principe zelf geen aanvraag in te dienen.

U hoort niets

Heeft u geen officiële beslissing van het CAK gekregen, maar meent u wel recht te hebben op de 47 euro compensatie, dan moet u alsnog zelf een aanvraag indienen. Dat kan met een speciaal aanvraagformulier van het CAK, te downloaden op www.hetcak.nl onder Compensatie eigen risico. Vul dit formulier in en stuur het op naar het CAK. Doet u dit niet, dan kunt u geen bezwaar maken.

Niet op de aandoeningenlijst, wel het medicijn?

Het aanvraagformulier bestaat uit een ja-nee-stroomdiagram. U kunt het bekijken op de site van het CAK (pdf-bestand) Eerst wordt u gevraagd of u in 2006 en 2007 180 dagen per jaar een medicijn voor één aandoening heeft gebruikt. Daarna wordt u gevraagd of u dat medicijn voor de volgende aandoeningen gebruikt; hier worden 17 aandoeningen genoemd. Het kan zijn dat uw aandoening hier niet tussen staat maar u toch 180 dagen een medicijn gebruikt dat genoemd wordt op de lijst aandoeningen en hierbij van toepassing zijnde medicijnen. Zie:
www.cg-raad.nl/volksgezondheid/20080912b.doc .

Is dat het geval, dan raden wij u aan wél een aanvraag in te dienen. Trek u niets aan van de tekst 'Komt u uit bij het hokje U komt niet in aanmerkring voor compensatie? Uw aanvraag wordt dan niet in behandeling genomen'. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht (hoofdstuk 4) moet het CAK uw aanvraag in behandeling nemen.

Staat uw aandoening niet op de lijst maar gebruikt u wel 180 dagen per jaar een medicijn dat op de aandoeningenlijst vermeld staat, dan vragen wij u dit ook te melden bij het Meldpunt 47 Euro van CG-Raad site: www.cg-raad.nl/meldpunt47euro.

Afwijzing of geen reactie

Krijgt u op uw aanvraag een afwijzende beslissing dan kunt u een bezwaarschrift indienen: zie het voorbeeld 'bezwaar tegen afwijzing aanvraag'. Dit moet u doen binnen 6 weken na datum van het afwijzingsbesluit.
Heeft u na 8 weken geen reactie van het CAK gekregen op uw aanvraag, ook dan kunt u een bezwaar indienen: zie het voorbeeld 'bezwaar tegen niet beslissen op aanvraag'.

Wat moet u zeker doen?

Vermeld in het bezwaarschrift in ieder geval uw naam, adres, woonplaats en de datum van de beslissing en bij niet of niet tijdig beslissen de datum van uw aanvraag.
Motiveer uw bezwaar. Geef aan wat uw bezwaren zijn (zie hieronder) en licht dit zo mogelijk toe. Benadruk dat u wilt worden gehoord en dat u inzage wilt hebben in de relevante stukken. Vergeet niet uw handtekening te zetten. Zet onder uw handtekening eventueel: 'Ik verzoek u uitdrukkelijk te beslissen o.g.v. de regelgeving (Zorgverzekeringswet c.a. ) en de Algemene wet bestuursrecht (hoofdstuk 4)'.
Voeg zonodig een aparte bijlage bij met een korte toelichting, bijvoorbeeld een deel van de tekst uit het inhoudelijk voorbeeldbezwaar (zie hieronder). Bewaar van alles kopieën.
Stuur het bezwaarschrift naar CAK CER-FKG (afdeling bezwaarschriften), Postbus 84030, 2808 AA DEN HAAG, vermeld linksboven op envelop "Bezwaarschrift CER-FKG".
Versturen binnen 6 weken na datum weigeringsbesluit of bij geen reactie na minimaal 8 weken na de datum van uw aanvraag.

Wat moet het CAK zeker doen?

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht moet het CAK met een gemotiveerde afwijzing komen. Als het CAK uw aanvraag wil gaan afwijzen dan moet u in principe eerst gehoord worden (telefonisch of schriftelijk als u daarmee akkoord gaat), zie art 4:7 AWB. Het CAK mag uw aanvraag dus niet versneld afdoen of u meedelen: wij nemen uw aanvraag o.g.v. artikel 4:5 AWB niet in behandeling. Dit laatste kan alleen als u het aanvraagformulier niet goed of onvolledig heeft ingevuld. Maar ook dan krijgt u eerst gelegenheid tot herstel! Is één van deze situaties aan de orde dan kunt u dit in het bezwaarschrift nog apart vermelden en hierbij wijzen op de zorgvuldigheidseis (art. 3:2 e.v. AWB).

(Geplaatst: 20 november 2008)

---