Multiple sclerose is géén spierziekte

20/11/2008 15:47

Nationaal MS Fonds

Maassluis, 20 november 2008 - Het Nationaal MS Fonds dat deze week via de media de resultaten van een uniek onderzoek heeft gepresenteerd over de gevoeligheid voor gedragsverandering bij MS-patiënten constateert dat MS, in tal van media die hier aandacht aan hebben besteed, een spierziekte wordt genoemd. Het Nationaal MS Fonds timmert al 15 jaar aan de weg om deze misvatting te verbannen. Ook MS-patiënten storen zich aan de benaming spierziekte omdat de oorzaak van hun aandoening van geheel andere aard is.

Multiple sclerose is een grillige ziekte van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) en wordt gerangschikt onder de noemer auto-immuunziekten. Bij een auto-immuunziekte valt het eigen afweersysteem het lichaam aan. In het geval van MS leidt dit tot vele lichamelijke klachten zoals problemen met het gezichtsvermogen, krachtverlies in armen en benen, stoornissen in de motoriek, evenwichtsstoornissen, incontinentie, vaak zware vermoeidheid en, zoals deze week bekend werd, cognitieve (gedrags)problemen.

MS-patiënten zijn onder permanente begeleiding van een neuroloog (vroeger zenuwarts!).

In ons land lijden circa 16.000 mensen aan multiple sclerose; tweederde van hen is vrouw. Jaarlijks komen er enkele honderden patiënten bij, niet alleen volwassenen maar ook pubers en heel jonge kinderen. In een aantal gevallen is MS invaliderend en komen patiënten in een rolstoel terecht.

Meer misverstanden over MS

Misverstanden hebben de eigenschap een eigen leven te gaan leiden en dat geldt ook voor bakerpraatjes rond multiple sclerose. Het Nationaal MS Fonds benadrukt daarom dat:


- MS geen spierziekte is


- MS niet besmettelijk is


- MS niet altijd leidt tot ernstige invaliditeit


- MS niet levensbedreigend is.





http://www.nationaalmsfonds.nl