Gemeente Stein


Gratis fietsverlichting voor scholieren SG Groenewald

Met een spectaculaire lasershow bij SG Groenewald is op donderdag 20 november de verkeerscampagne `Steeds Meer Scholieren LICHT AAN' in Stein gestart. De campagne is gericht op de veiligheid van scholieren die met de fiets naar school gaan. Daarom versterkt de gemeente gratis losse fietslampjes. Wethouder Gorissen reikt het eerste gratis losse fietsverlichtingsetje uit aan een leerling.

Verlichting
Fietsers behoren tot de kwetsbaarste verkeersdeelnemers en daarom is het belangrijk dat de verlichting in orde is. Desondanks rijden er nog steeds fietsers onverlicht tijdens de schemering of in het donker en zijn daardoor niet goed zichtbaar voor andere verkeersdeelnemers. Wethouder Ernest Gorissen: "Uit onderzoek blijkt dat Stein een veilige gemeente is, maar elk verkeersongeval is er één te veel. Zeker als het op een eenvoudige manier te voorkomen is."

Losse lampjes mogen ook!
Nieuwe regels rondom fietsverlichting maken het veel gemakkelijker voor schoolgaande jeugd: losse lampjes mogen namelijk ook gebruikt worden. Daarom ontvangen alle leerlingen van Scholengemeenschap Groenewald, net als acht andere middelbare scholen in de Westelijke Mijnstreek, een gratis fietsverlichtingsetje.

Handreiking
Als extra handreiking naar verkeersveiligheid onder de jeugd in Stein worden de losse fietsverlichtingsetjes ook in groep 8 van de basisscholen in de gemeente verspreid. De lampjes die daarna overblijven, zijn gratis verkrijgbaar aan de balie in het gemeentehuis. "Verkeersveiligheid staat hoog in het vaandel bij de gemeente Stein, daarom pakken we deze actie zo grootschalig aan. Met deze losse lampjes is veiligheid binnen handbereik. Dus licht aan op je fiets, het kost je niets", aldus wethouder Gorissen.

Controle
Om de actie kracht bij te zetten zal regiopolitie toezien op het gebruik van fietsverlichting. Dit gebeurt door middel van controles bij en rondom scholen.