Partij van de Arbeid

Kinderombudsman

20-11-2008 03:48

Vandaag, op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, presenteerde PvdA Tweede-Kamerlid Khadija Arib haar voorstel voor een kinderombudsman die zich speciaal richt op de rechten en belangen van kinderen. Het voorstel kan rekenen op de steun van een kamermeerderheid.

De nationale ombudsman speciaal voor kinderen wordt een onafhankelijk instituut onder de hoede van de Nationale Ombudsman, met dezelfde status en bevoegdheden, aldus Arib: Met het instellen van een Kinderombudsman in Nederland wordt in een grote behoefte voorzien. Ondanks het feit dat er verschillende instanties zijn die zich op enigerlei wijze bezig houden met de positie van kinderen, blijkt er in de praktijk vraag naar een landelijk functionerende instantie, die op afstand en op onafhankelijke wijze de positie van kinderen aan de orde stelt. De belangen van kinderen en het Verdrag van de Rechten van het Kind staan daarbij centraal.

De kinderombudsman gaat het jeugdbeleid in brede zin van de overheid monitoren en de regering gaat adviseren over dat beleid. Hij moet vanuit de belangen van kinderen redeneren en een vraagbaak zijn over kinderrechten. Het is ook de taak van het instituut om klachten van kinderen te behandelen over jeugdzorg, kinderopvang, consultatiebureaus of het onderwijs. De kinderombudsman moet bovendien in de gaten houden of Nederland het Verdrag van de Rechten van het Kind naleeft.

Arib maakt zich al jaren hard voor de komst van een kinderombudsman in Nederland. In 2001 diende zij al een wetsvoorstel hiertoe in. Deze verkreeg toen onvoldoende politieke steun en werd door de Raad van State verworpen. De afgelopen maanden voerde ze opnieuw overleg met minister Rouvoet van Jeugd en Gezin en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Haar plan wordt nu gesteund door een meerderheid bestaande uit PvdA, SP, PVV, GroenLinks en D66.

Volgens Arib zijn eerdere, vooral technische bezwaren nu veranderd. Belangrijk vindt ze dat de kinderombudsman zich niet beperkt tot de overheidsinstanties maar zich ook mag bemoeien met de private sector. Het grootste deel van de jeugdzorg is immers in private handen. Arib: De functie van de Kinderombudsman is een 'watch dog' die instanties en voorzieningen en andere overheidsinstellingen scherp in de gaten houdt en die toeziet op de naleving van de rechten van het kind.

De Verenigde Naties en Unicef hebben sinds 1999 herhaaldelijk aangedrongen op een Nationale Kinderombudsman in Nederland. Wereldwijd hebben veertig landen al een dergelijk instituut. Unicef heeft al positief gereageerd op het plan van Arib en noemt het een groot cadeau op Kinderrechtendag. Het wetsvoorstel gaat over twee weken naar de Raad van State.