Ministerie van Defensie

20-11-2008 16:00

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN (VIDEO)

Samen met ANA-militairen worden sociale patrouilles gelopen (archieffoto). - Foto: Gerben van Es/AVDD

10 tot en met 16 november
Zaterdag 15 november kwamen de gouverneurs van de zuidelijke provincies voor een conferentie bijeen in Tarin Kowt. Naast de gastheer, gouverneur Assadullah Hamdam van Uruzgan, waren de gouverneurs van Kandahar, Zabul en Helmand aanwezig. Vanuit Kabul waren afgevaardigden van de regering overgekomen om met de gouverneurs in gesprek te gaan. Aan de orde kwamen vooral onderwerpen op gebied van veiligheid, wederopbouw en infrastructuur.

De gouverneurs spraken richting centrale overheid de wens uit dat de aanwezigheid van zowel Afghan National Army (ANA) als Afghan National Police (ANP) in het zuiden uitgebreid zou worden. Dat is in hun ogen absoluut noodzakelijk om het Afghaanse overheidsgezicht in grotere delen van de provincies zichtbaar te maken. De beveiliging van de conferentie werd verzorgd door ANA- en ANP-eenheden, daarbij ondersteund door militairen van Task Force Uruzgan (TFU). Het was voor het eerst dat voor een zo grootschalig evenement in Uruzgan ANA en ANP samenwerkten in planning, coördinatie en uitvoering van de veiligheid.

Video: overhandigen medische boeken aan dokter Noor in Uruzgan

In het gebied Mirabad is onder de bevolking langzaam maar zeker een groeiend vertrouwen waarneembaar ten opzichte van ANA- en ISAF-eenheden in het gebied. Patrouilles worden steeds opener benaderd en meer mensen weten de weg naar de tent van het Provinciaal Reconstructieteam (PRT) te vinden om te praten over hun problemen. Er is begonnen met de bouw van een ANA-patrouillebasis, die een permanent zichtbare aanwezigheid van de Afghaanse overheid in het gebied moet garanderen. Deze basis heeft de naam Atiq, genoemd naar een omgekomen ANA-sergeant.

In de Barakzai-driehoek nabij Chora lijken er positieve ontwikkelingen te zijn in een al decennia durend conflict over een irrigatiekanaal. Dankzij bemiddeling van tribale en religieuze leiders is het kanaal weer open en stemmen de verschillende partijen in met de behandeling van het conflict door het gerechtshof in Tarin Kowt. Een oplossing van de problemen zou in belangrijke mate bijdragen aan de veiligheid in het gebied. Zowel de districtschef van Chora als de Chief of Police van het gebied spannen zich actief in om het conflict tot een goed einde te brengen.

De oogsttijd in Uruzgan loopt op z'n eind. Uit contacten met de bevolking is gebleken dat de oogst in de meeste gebieden redelijk tot goed is geweest, waardoor er voldoende voedsel voor de winter voorradig is. Er zijn enkele gebieden waar de voedselsituatie mogelijk zorgwekkend kan worden, ontwikkelingssamenwerking heeft hierover contact gehad met hulporganisaties, waaronder het World Food Program.

De Battle Group (BG) van de TFU is deze week begonnen met de aflossing. Nieuwe BG- eenheden worden door hun voorgangers vertrouwd gemaakt met het gebied en de wijze van opereren. De overgave en overname vinden gefaseerd plaats in een periode van ongeveer vier weken.

Schout-bij-nacht Matthieu Borsboom nam deze week in Kabul de functie van DCOM-Stability op zich. Zijn belangrijkste taak voor het komend jaar is de coördinatie van de wederopbouw en de ontwikkeling van overheid en bestuur in Afghanistan. Samenwerking tussen ISAF en de VN-missie UNAMA vormt daarbij zijn belangrijkste aandachtspunt. ISAF richt zich vooral op de veiligheid en stabiliteit van het land, UNAMA is verantwoordelijk voor de bestuurlijke en economische ontwikkeling van Afghanistan. Borsboom blijft een jaar in Afghanistan Voor de schout-bij-nacht is volgend jaar een belangrijke rol weggelegd bij de ISAF-ondersteuning aan de presidentsverkiezingen.

F-16's van de Nederlandse Air Task Force ondersteunden eenmaal ISAF-grondeenheden in de provincie Kandahar. Nabij Patrolbase Qudus werd afgelopen week een ANA-eenheid, begeleid door een Australische OMLT, beschoten door de OMF. Hierop werd teruggevuurd, waarbij ondersteuning met licht door de Pantser Houwitzer op Kamp Holland werd verzorgd. Bij beide incidenten zijn mogelijk slachtoffers gevallen.