Gemeente Breda

Eerste keurmerk straatparkeren toegekend aan Breda

Klik hier voor vergroting.

Op donderdag 20 november heeft de Bredase wethouder Wilbert Willems het Keurmerk straatparkeren ontvangen uit handen van Hans Brugmans, voorzitter van Vexpan, de landelijke brachevereniging voor parkeren.

Breda is de eerste gemeente in Nederland die het keurmerk toegekend heeft gekregen. De uitreiking vond plaats tijdens het jaarcongres van de Vexpan in Utrecht.

Wethouder Willems: We zijn erg verguld dat Breda de eerste gemeente in Nederland is, die dit keurmerk krijgt. Daarmee laten we bezoekers en bewoners in Breda zien dat we voldoen aan landelijke kwaliteitsnormen die aan het parkeren op straat gesteld zijn. Bezoekers en inwoners kunnen daaruit afleiden dat de parkeervoorzieningen in onze stad op een hoog peil staan.

Vexpan is het Platform voor Parkeren in Nederland, een branchevereniging voor alle in de parkeerbranche betrokken partijen. Algemene landelijke instanties, adviesbureaus, bouwbedrijven, dienstverleners op parkeergebied, exploitanten, gemeenten, installatiebedrijven, leveranciers van parkeerapparatuur, projectontwikkelaars en anderen vinden elkaar binnen deze vereniging.

Eind 2006 is op initiatief van Vexpan de richtlijn 'Kwaliteit Straatparkeren' verschenen. Dit keurmerk voor gemeenten is een waardering van de kwaliteit van het parkeren op straat. Het keurmerk garandeert kwaliteitsnormen voor ondermeer parkeerbeleid, bebording, betaling en communicatie met parkeerders. SGBO, het onderzoeks- en adviesbureau van de VNG, voert in opdracht van de Vexpan keuringen uit en rapporteert daarover. Vexpan legt daarna de rapportage en het eruit voortvloeiende advies voor aan een onafhankelijke commissie, die besluit of het keurmerk al dan niet verleend wordt.

Breda, 20 november 2008