Provincie Utrecht

Provincie Utrecht als eerste met een digitaal ruimtelijk plan volgens de RO-standaarden 2008

20-11-2008 -

Vanaf 1 juli 2009 zijn alle overheden wettelijk verplicht om ruimtelijke visies, plannen en gebiedsgerichte besluiten, zoals bedoeld in de Wet ruimtelijke ordening, digitaal te maken, te publiceren en raadpleegbaar te maken voor derden volgens de RO-standaarden 2008. Om ervaring op te doen, heeft de provincie dit in een pilot gedaan met haar ontwerp-structuurvisie Baggerberging Utrecht. Hiermee is de provincie Utrecht de eerste overheid met een ruimtelijk plan volgens de RO-standaarden 2008.

Bij wijze van proef
De provincie Utrecht deed al eerder ervaring op met het raadpleegbaar maken van strategische plannen via de provinciale website, waaronder het Streekplan 2005-2015. Dit was echter nog niet volgens de wettelijk geldende RO-standaarden 2008. In het kader van de bovengenoemde pilot is de rechtsgeldige papieren ontwerp-structuurvisie omgezet naar een digitale versie volgens de nieuwe wettelijke standaarden en via Internet raadpleegbaar gemaakt voor geïnteresseerden.

Beleidsmedewerkers en de geo-informatici van de provincie wilden in de pilot oefenen met het maken, publiceren en raadpleegbaar maken van digitale Wro-instrumenten volgens de RO-standaarden 2008, vóór het ingaan van de wettelijke verplichtingen.

Digitalisering
Het grote verschil tussen digitale ruimtelijke plannen en hun papieren voorgangers is de wijze van benadering door de lezer. Waar men voorheen het plan in boekvorm met bijbehorende plankaart(en) van A tot Z kon lezen, kijkt men nu via Internet naar de digitale plankaart, waarop men kan klikken om het beleid en de toelichtende teksten voor het aangeklikte gebied te lezen.

Het plan
De digitale ontwerp-structuurvisie Baggerberging Utrecht is gepubliceerd op
http://geo.provincie-utrecht.nl/publiek/ruimtelijkeplannen/NL.IMRO.002 6.SVBBU-0001/. Dit digitale plan is geaccepteerd door de landelijke "validator", die controleert of het plan voldoet aan de RO-standaarden 2008. Ook is het plan aangemeld bij de index van de landelijke voorziening RO-online (die het plan overigens pas in januari 2009 kan laten zien via http://www.ruimtelijkeplannen.nl). Een digitaal plan is zonder professionele computerprogramma's niet leesbaar. Daarom is de digitale versie van de ontwerp-structuurvisie voor geïnteresseerden inzichtelijk gemaakt via
http://geo.provincie-utrecht.nl/publiek/baggerberging/index.html. Aan de digitale versie kunnen echter geen rechten worden ontleend; alleen de papieren versie is rechtsgeldig.

Gemakkelijker voor burger
Gedeputeerde Krol: "De wet schrijft voor dat we vanaf 1 juli 2009 met digitale plannen moeten werken. We willen daarop goed voorbereid zijn; vandaar deze pilot. Naast de wettelijke verplichtingen rondom digitale ruimtelijke plannen, zal provincie Utrecht de komende tijd steeds vaker `langs elektronische weg' met haar burgers communiceren in het kader van het programma Utrecht E-provincie. Dit brengt de provincie steeds dichterbij, wat gemakkelijker is voor de burger."

Meer informatie: Veronica Gieben, telefoon 030 - 258 3207