Zelfbeschikkingsrecht moet grondslag zijn bij keuze tot levensbeëindig

20/11/2008 16:29

Humanistisch Verbond

Het Humanistisch Verbond vindt dat het debat over hulp bij zelfdoding zich te eenzijdig richt op de rol van artsen. De vraag waar het echt om moet gaan is de vraag of een wilsbekwame volwassene zelf over zijn levenseinde moet kunnen beslissen. Een groot deel van de Nederlandse bevolking vindt dat. Zo blijkt uit een onderzoek van Maurice de Hond onder 1200 mensen naar aanleiding van de NCRV Documentaire 'Voor ik het Vergeet', die onder meer in opdracht van het Humanistisch Verbond is gemaakt.

In het onderzoek geeft 82% van de deelnemers aan van mening te zijn dat iedere volwassen en wilsbekwame Nederlander zelf over zijn levenseinde moet kunnen beslissen. Bovendien vindt 78% dat men dan ook in staat moet worden gesteld over de noodzakelijke en geschikte middelen te beschikken. Het representatieve onderzoek toont aan, dat het zelfbeschikkingsrecht brede steun heeft in Nederland. Het Humanistisch Verbond is ervan overtuigd dat zelfbeschikking het uitgangspunt voor de discussie over het zelfgekozen levenseinde moet zijn: de mens moet zelf over zijn eigen leven en dood kunnen beslissen. Verdere discussies over de procedures en de inhoud van de beslissingen zouden daarom in het perspectief moeten staan van het recht op uiteindelijke zelfbeschikking.

Ook de eigen keuze en afweging van de arts die weigert wordt door een meerderheid (65%) van de respondenten gerespecteerd, maar 85% vindt dat de arts wel moet doorverwijzen naar een andere arts. De euthanasiewet regelt op dit moment alleen dat mensen hulp mogen vragen, de arts beslist en heeft het monopolie op het bieden van hulp. Het zelfbeschikkingsrecht zou in wet en procedures een veel belangrijkere plek moeten krijgen.

De huidige regering tornt niet aan de euthanasiewet maar heeft een moratorium uitgeroepen op verdere ontwikkelingen binnen de wet tijdens deze regeerperiode. In het onderzoek van De Hond vindt 97% van de PVDA kiezers, 64 % van de CDA kiezers en zelfs 37% van de CU kiezers dat iedere wilsbekwame volwassen Nederlander over zijn eigen levenseinde moet kunnen beslissen. Er is dus meer ruimte en draagvlak voor verdere ontwikkeling in de richting van zelfbeschikking dan deze regering kennelijk zelf vermoedde.

Het wordt tijd dat artsen en politiek de wensen van de Nederlandse bevolking ter harte nemen en zich inspannen om de huidige situatie te verbeteren waarin mensen geen of te weinig hulp krijgen bij zo'n belangrijk besluit.





http://www.humanistischverbond.nl