Politie Zaanstreek-waterland

Verdachte zedendelict overgenomen van Peter R. de Vries

Purmerend, 20-11-2008 o De politie Zaanstreek-Waterland heeft woensdagavond een 35-jarige man uit Nieuw Vennep overgenomen van onderzoeksjournalist Peter R. de Vries. Laatstgenoemde had de man in het Leeghwaterpark in Purmerend aangehouden nadat er een ontmoeting was gearrangeerd via Hyves tussen deze man en een 12-jarige jongen. Het blijkt te gaan om een zaak die de politie sinds woensdag 12 november in onderzoek had.

De redactie van het programma belde woensdagmiddag 19 november de politie Zaanstreek-Waterland met de mededeling dat Peter R. de Vries een man die hij ergens van verdacht 's avonds ging confronteren. Dit zou in de omgeving van Purmerend gaan gebeuren. De programmamakers verzochten de politie om agenten in de directe omgeving aanwezig te laten zijn om deze persoon aan te kunnen houden, mocht de man in de aanwezigheid van Peter R. de Vries strafbare feiten plegen. De politie heeft de redactie meerdere malen om meer informatie gevraagd om de situatie professioneel in te kunnen schatten en om adequaat op te kunnen treden. De redactie weigerde de politie echter verder te informeren over de mogelijke verdachte of de feiten waarvan hij zou worden verdacht. De politie kon door het ontbreken van de noodzakelijke informatie geen inschatting maken van de verdenkingen en de te verwachten situatie. Ook konden de eventuele risico's voor de programmamakers, de verdachte en de politieagenten niet worden ingeschat. De politie besloot daarom geen agenten direct mee te sturen. De redactie gaf aan de actie toch door te willen zetten. De politie heeft de redactie van Peter R. de Vries daarop geadviseerd de man zelf aan te houden als hij strafbare feiten zou plegen (wat iedere burger mag doen bij heterdaadsituaties). De politie was wel voorbereid om in het geval van een aanhouding alert te kunnen reageren en de verdachte van Peter R. de Vries te kunnen overnemen.

Woensdagavond omstreeks half acht vond de confrontatie met de verdachte plaats. Peter R. de Vries hield de 35-jarige man aan. Na een telefoontje van Peter R. de Vries naar de politie om 19.31 uur waren agenten binnen tien minuten ter plaatse; zij hebben de verdachte overgenomen en hem overgebracht naar het politiebureau in Purmerend. De verdachte is in verzekering gesteld.

Nadat het de politie duidelijk werd om welke verdachte het ging, bleek dat de politie Zaanstreek-Waterland deze zaak al volop in behandeling had, en wel sinds woensdag 12 november. Er was onderzoek gedaan naar de verdachte en naar nog meer mogelijke slachtoffers. Dinsdag 18 november nam de moeder van de jongen contact op met één van de rechercheurs om te melden dat zij afzag van het doorzetten van de aangifte. Desondanks hebben de rechercheurs het onderzoek toch voortgezet. Nu blijkt dat de moeder en de jongen na het intrekken van de aangifte de zaak verder met Peter R. de Vries hebben opgepakt.