Ministerie van Defensie

19-11-2008 14:47

WRAKDELEN ENGELSE BOMMENWERPER GEBORGEN IN DEN HAAG

Het team bijeen tijdens de introductiebriefing op Kamp Holland. - Foto: Dave de Vaal\AVDD

Uit historisch onderzoek blijkt dat op vrijdag 10 mei 1940 een Engelse Blenheim IV bommenwerper is gecrashed aan de Haagse Uithofslaan. Deze week is begonnen met het ruimen van de vliegtuigwrakdelen van dit middelzware, tweemotorige type.

Bij het uitbreken van WO II vertrokken 12 Engelse Blenheims IV voor een aanval op vliegveld Ypenburg in Den Haag. Deze bommenwerpers van het 40th squadron voerden eerst een verkenningsvlucht uit. Vervolgens vertrokken ze, in groepen van drie, vanaf hun thuisbasis RAF Wyton (Huntington). De afstand tussen RAF Wyton en Ypenburg is circa 300 km.

Deze bommenwerper was voor zijn missie uitgerust met conventionele explosieven (afwerpmunitie), boordwapens en boordmunitie. Tijdens de crash kwamen de drie bemanningsleden om. Zij zijn begraven op de algemene begraafplaats Westduin. Door de toenmalige bezetter is kort na de crash een explosief nabij de crashlocatie tot ontploffing gebracht. Vermoedelijk afkomstig van dit vliegtuig.

Defensie

Ruimen

De gemeente Den Haag is bezig om het terrein van de crash rijp te maken voor woningbouw. De Stafofficier Vliegtuigberging (SOVB) van het Logistiek Centrum

Woensdrecht (LCW) begeleidt de berging. Inmiddels zijn er 2 propellors, een motor en veel wrakdelen geborgen.

Wrakken

In de bodem van ons land bevinden zich nog veel vliegtuigwrakken afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. Hierin bevinden zich soms nog de stoffelijke resten van de bemanningsleden, persoonlijke bezittingen, conventionele explosieven, boordwapens, asbest en radioactieve deeltjes. Naast deze âvasteâ stoffen bevinden zich ook nog âvluchtigeâ en vloeibare stoffen zoals oliën en aromaten. Deze bodemvreemde stoffen vormen een bedreiging voor het milieu en worden daarom geruimd.